Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Brazilië en Bolivia gaan samenwerken tegen cocaïneproductie

Datum : 01/04/2011

Brazilië en Bolivia gaan samenwerken tegen cocaïneproductie

Brazilië heeft een overeenkomst getekend met Bolivia, waarin de landen aangeven nauw te gaan samenwerken in de strijd tegen drugs. Het akkoord moet het gat opvullen dat ontstond toen Bolivia het in 2008 door de Verenigde Staten (VS) ontworpen akkoord The US Drug Enforcement Administration verwierp vanwege de vermeende politieke inbreuk op de soevereiniteit van de Boliviaanse staat. De overeenkomst werd getekend door de Braziliaanse minister van Justitie, José Eduardo Cardozo tijdens zijn bezoek aan Bolivia.

Brazilië zal Boliviaanse veiligheidstroepen helpen trainen en hen uitrusten, en een zogenaamd ‘drone’ vliegtuig inzetten om langs de grens met Bolivia te patrouilleren. Bolivia is ’s werelds derde cocaïneproducent en meer dan de helft van de in Bolivia geproduceerde cocaïne gaat vervolgens naar Brazilië. De mogelijkheid bestaat dat in de toekomst ook met Peru een dergelijk akkoord wordt gesloten. Peru is na Colombia de grootste cocaïneproducent ter wereld, en deelt ook een lange grens met Brazilië.

Het akkoord komt tot stand enkele weken nadat er veel kritiek is geweest op Bolivia vanuit de VS en de Verenigde Naties. Het land zou niet genoeg doen om de productie van en handel in cocaïne tegen te gaan. President Evo Morales van Bolivia ontkent dit en beschuldigt de VS er op zijn beurt van dat ze hem in verband proberen te brengen met de productie van cocaïne. Hoewel Morales, die zelf ooit coca verbouwde, medicinaal en ritueel gebruik van de cocabladeren verdedigt, benadrukt hij dat zijn regering alles in het werk stelt om de productie van cocaïne tegen te gaan.

Bron : BBC
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug