Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Brazilië en China handelen in eigen valuta

Datum : 28/03/2013
Land : Brazilië

Brazilië en China handelen in eigen valuta

Brazilië en China hebben een overeenkomst ondertekend om in hun eigen valuta te handelen. Deze overeenkomst kan gezien worden in het kader van het samenwerkingsverband tussen de vijf opkomende economieën – de BRICS – om minder afhankelijk te worden van de Amerikaanse dollar en de Euro.

De ministers van Financiën, Guido Mantega van Brazilië en Lou Jiwei van China, tekenden de overeenkomst voorafgaand aan de officiële opening van de BRICS-top van de leiders van Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika. De eerste vier landen hebben het forum in 2009 opgezet te midden van de economische crisis in het Westen. Ze zeggen zich in te zetten voor een meer rechtvaardige economische wereldorde die hen minder afhankelijk maakt van de schommelingen van de Amerikaanse dollar en de Euro. Zuid-Afrika sloot zich twee jaar geleden bij het forum aan.

Volgens de Wereldbank zal de wereldwijde economische groei steeds afhankelijker worden van de BRICS-landen, als de crisis in het Westen aan blijft houden. De BRICS-landen zijn goed voor 27 procent van de wereldwijde koopkracht en 45 procent van de wereldwijde beroepsbevolking. China is al uitgegroeid tot de grootste handelspartner van Afrika en de BRICS-landen streven naar groeiende onderlinge handel. Intra-BRICS handelsstromen zijn explosief gestegen van 27 miljard in 2002 tot 282 miljard dollar in 2012.

De top roept ook een aantal vragen op: bijvoorbeeld of Afrika niet naar neokoloniale relaties met de BRICS-landen afglijdt. Bedrijven uit met name China en Brazilië kopen ruwe mineralen en olie op, terwijl ze zelf goederen en producten naar het continent exporteren. Dit weerspiegelt het economische patroon ten tijde van de Europese kolonisatie.
 

Bron : Mercopress
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug