Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Brazilië en Rusland verdubbelen bilaterale handel

Datum : 16/07/2014
Land : Brazilië

Brazilië en Rusland verdubbelen bilaterale handel

De Braziliaanse president Dilma Rousseff en haar Russische college Vladimir Poetin, bevestigden afgelopen maandag hun doel om de bilaterale handel te verdubbelen tot 10 miljard USD per jaar. 

Rousseff ontving Poetin in hoofdstad Brasilia, de dag nadat beiden in Rio de Janeiro de finake van het WK voetbal bijwoonden. Het volgende WK in 2018 wordt georganiseerd door Rusland. De ontmoeting vond plaats voorafgaand aan de zesde top van de BRICS-groep, die bestaat uit opkomende of recent geïndustrialiseerde landen, leden zij Rusland en Brazilië naast India, China en Zuid-Afrika. De top vindt plaats in de stad Fortaleza in het noordoosten van het land. 

Vorig jaar bedroeg de waarde van de Brazilaans-Russische handel 5.56 miljard USD, 2.2 procent minder dan in 2012. Volgens zowel Rousseff als Poetin kan een verdubbeling van dit cijfer op middellange termijn worden bereikt. Daartoe tekenden beide landen maandag een overeenkomst waarin ze de handel een boost willen geven door wederzijdse investeringen. 

“Brazilië biedt ontelbare mogelijkheden in infrastructuur en energie”, zei Rousseff tijdens een gezamenlijke persconferentie met haar gast. De deuren van Brazilië “staan open” voor Russische bedrijven die willen investeren in oilie, havens, spoorwegen en zo meer, zei ze. Poetin stelde voor de mogelijkheid te onderzoeken van een samenwerkingsakkoord tussen de Unie van Zuid-Amerikaanse Staten (Unasur) en de Euro-Aziatische Economische Unie, die bestaat uit Rusland, Belarus en Kazakhstan.

Er zijn nog zeven andere akkoorden getekend  op het gebied van defensive, onderwijs, energie, gas, gezondheidszorg, wetenschap en technologie. De twee leiders besloeten ook door te gaan met onderhandelingen over Barzilië’s mogelijke aankoop van Russische luchtafweersystemen ter waarde van een miljard USD. 

 

Bron : Latin American Herald Tribune
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug