Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Brazilie gaat Chevron managers aanklagen

Datum : 18/03/2012

Brazilie gaat Chevron managers aanklagen

Braziliaanse Openbare Aanklagers delen mee dat ze aanklachten gaan indienen tegen 17 managers van het Amerikaanse oliebedrijf Chevron en Transocean, aannemer voor olieboringen, na het optreden van weer een olielekkage. De managers mogen het land niet verlaten tot het onderzoek is afgerond.

Chevron heeft de productie stilgezet nadat het nieuwe olielek was gevonden op de zeebodem voor Brazilië eerder deze week. De plaats van het lek is niet ver van een boorlocatie waar een groot olielek was opgetreden afgelopen november.

Een woordvoerster van Chevron deelde mee dat het bedrijf geen commentaar had op de meest recente juridische stappen omdat het niet op de hoogte was gesteld van het besluit. Het oliebedrijf staat al een miljoenenvordering te wachten vanwege de lekkage van november. De woordvoerder van de federale aanklagers, Marcelo del Negri, vertelde nieuwsagentschap Associated Press dat de aanklagers “misdaden tegen het milieu”  ten laste zouden brengen in een federale rechtbank volgende week.

Van de managers zouden er vijf uit de VS komen, vijf uit Brazilië, drie uit Australië, twee uit Frankrijk, een uit Canada en een uit Engeland. Chevron bevestigde donderdag dat er ‘een klein nieuw olielek’ was en dat ze bezig waren de olie op te ruimen.
 
In November lekten er 3000 vaten olie uit een bron in het Frade veld, op 370 kilometer van Rio de Janeiro. Volgens het Braziliaanse ANP, dat toezicht houdt op de olie-exploitatie,  leek het nieuwe lek eerder uit barsten in de oceaanbodem te komen dan uit de bron zelf.

Het Frade veld is het grootste, door buitenlanders geëxploiteerde olieveld in Brazilië. Het produceert ongeveer 60.000 vaten ruwe olie per dag.
 

Bron : BBC World
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug