Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Brazilië gaat zelf aidsmedicijn maken

Datum : 09/12/2012
Land : Brazilië

Brazilië gaat zelf aidsmedicijn maken

In 2013 gaat Brazilië een aidsmedicijn produceren waar nog een patent op rust. Het is de eerste keer dat het land een dergelijke samenwerking opzet met een bedrijf voor een beschermd medicijn. Het akkoord voor kennisoverdracht loopt tot 2017, het jaar waarin het patent verloopt. Het betrokken bedrijf is de New Yorkse medicijnproducent Bristol-Myers Squibb. Het gaat om atazanavirsulfaat, een antiretroviraal (ARV) medicijn dat kan worden gebruikt in de cocktailtherapie die Brazilië gratis aanbiedt. Het zal lokaal geproduceerd worden door Farmanguinhos, de wetenschappelijke tak van de Oswaldo Cruz-stichting en het grootste farmaceutische laboratorium van de overheid.

Het plan bespaart Brazilië 200 miljoen dollar (155 miljoen euro). Allereerst zal het tekort op de handelsbalans op medicijngebied er lager door worden, aldus Gaetano Crupi, voorzitter van Bristol-Myers Squibb in Brazilië. Maar ten tweede zal het op de lange termijn ook de kosten voor de gezondheidszorg drukken. Op dit moment wordt het medicijn namelijk voor 100 procent geïmporteerd. Als Brazilië de productie in eigen hand heeft kan de regering het voor een lagere prijs inkopen.

Sinds 1996 biedt de regering de ARV-behandeling gratis aan. Er maken zo'n 217.000 mensen gebruik van, grotendeels via het gezondheidsnetwerk van de overheid, de Sistema Único de Saúde. De twintig ARV-medicijnen die worden aangeboden, kosten samen zo'n 425 miljoen dollar (330 miljoen euro) per jaar. Dit is echter het eerste medicijn dat nog door een patent beschermd is. Farmanguinhos mag het medicijn vijf jaar lang maken en krijgt daarbij training van Bristol-Myers Squibb. Vanaf 2013 zal het logo van Farmanguinhos erop staan, al begint de productie met de nationale technologie pas in 2015. Tussen 2013 en 2017 zullen er 99 miljoen tabletten van 300 mg worden verspreid.

Bron : MO*, IPS
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug