Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Brazilië gebruikt tanks om favela te veroveren

Datum : 15/10/2012
Land : Brazilië

Brazilië gebruikt tanks om favela te veroveren

In Rio de Janeiro zijn tanks ingezet om een van de favelas (sloppenwijken) van de stad vrij te maken van gewapende drugsbendes. Dit is onderdeel van de zogenaamde ''pacificatie'' van de favelas, waar drugsgeweld al jaren een groot probleem is. Gisteren ''veroverde'' het leger, in samenwerking met de speciale politiemacht BOPE, de wijken Juramento, Chapadão en Jacarezinho. Dit zou een bolwerk zijn van de drugsbende Commando Vermelho. 

Het leger zette twaalf tanks, verschillende helicopters en 1500 man in om de wijken onder controle te krijgen. De inval was enkele dagen geleden al aangekondigd door de politie, zodat bewoners in hun huizen konden blijven. In het gebied wonen ruim 71.000 mensen. Aan het begin van de inval klonken enkele schoten, waarschijnlijk waarschuwingssignalen van de drugsbendes. 

In de dagen voor de inval werden al 51 mensen gearresteerd. Zij zouden te maken hebben met de drugshandel. Ook waren er al vele kilo's drugs en veel wapens gevonden. Tijdens de inval was er geen verzet. 

De drugsbende Commando Vermelho verschanste zich in deze wijken nadat de pacificatietroepen twee jaar geleden het wijkencomplex Complexo do Alemão bezetten. Dit was altijd het bolwerk van de bende.

Het pacificatiebeleid, waarbij gewapende leger- en politiemannen lange tijd in de favelas aanwezig blijven, is omstreden. Hoewel de veiligheid in sommige wijken verbeterd, zeggen critici dat de drugshandel hierdoor alleen wordt verplaatst. Ook wordt gezegd dat dit beleid vooral voor de Olympische Spelen en het WK Voetbal in gang zijn gezet. Men twijfelt daarbij over de duurzaamheid van de projecten. 

Bron : Latin American Herald Tribune
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug