Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Milieu & Natuur

Brazilië: 'Grieks schip schuldig aan oliemors'

Datum : 03/11/2019
Land : Brazilië

Brazilië: 'Grieks schip schuldig aan oliemors'

Braziliaanse onderzoekers zeiden dat vrijdag een schip met Griekse vlag dat Venezolaanse ruwe olie vervoerde, de bron was van olie die de kustlijn van Brazilië de afgelopen twee maanden heeft besmeurd. De onderneming die het schip beheerde, zei echter dat de reis "rustig" was afgelopen.

Volgens een federaal politiedocument lijkt de tanker, Bouboulina, eigendom van de Griekse Delta Tankers Ltd, de ruwe olie rond 28-29 juli voor de Braziliaanse kust lijkt hebben gemorst, na het laden van de olie in de Jose terminal van Venezuela. Delta Tankers zei dat de Bouboulina Venezuela op 19 juli had verlaten op weg naar Melaka, Maleisië, "waar het zijn hele lading zonder enig tekort heeft gelost." In een verklaring zei het bedrijf dat de reis "zonder problemen" was verlopen, eraan toevoegend dat het zou meewerken aan het onderzoek, "indien gecontacteerd".

De tegenstrijdige verslagen, samen met de uitvoering van politiezoekbevelen in Rio de Janeiro, zorgden voor een dramatische wending in het onderzoek naar de mysterieuze olievlek die tropische stranden langs 2.500 km van de Braziliaanse kust heeft bevlekt. De advocaat-generaal van Brazilië zei dat het land schadevergoeding zou eisen indien dit het blijkt te zijn. De met olie besmeurde stranden hebben het toerisme en de vissersgemeenschappen in de armere noordoostelijke regio geschaad.

"Er zijn sterke aanwijzingen dat het bedrijf, de kapitein en de bemanning van het schip niet met de autoriteiten hebben gecommuniceerd over de olievlek/mors van de ruwe olie in de Atlantische Oceaan," zeiden Braziliaanse aanklagers in een verklaring. De federale politie voerde ook zoekopdrachten uit op de adressen in Rio de Janeiro van maritieme dienstverleners Lachmann en Witt O'Briens, een dochteronderneming van Seacor Holdings Inc, volgens een  huiszoekingsdocument.

De politie bevestigde dat ze twee bedrijven waren binnengevallen zonder ze te noemen. Ze zeiden dat geen van beide bedrijven werd verdacht van criminele activiteiten, maar zeiden dat ze beide commerciële relaties hadden met het 'Griekse bedrijf' in kwestie. Witt O'Briens zei dat het schip en de onderzochte exploitant nooit zijn klant in Brazilië waren geweest, en voegde eraan toe dat de activiteiten van zijn kantoor in Brazilië geen verband hielden met enige vorm van contract dat relevant kon zijn voor het politieonderzoek. Scheepvaartagentschap Lachmann heeft niet gereageerd.

Braziliaanse autoriteiten zeiden dat ze samenwerking wilden zoeken met internationale agentschappen, waaronder Interpol, om het schip, de bemanning en het bedrijf verder te onderzoeken. Federale officieren van justitie zeiden dat de marine van Brazilië ook informatie had over een voorafgaande aanhouding van het schip in de Verenigde Staten gedurende vier dagen vanwege "onjuiste operationele procedures met betrekking tot de scheiding van olie en water voor vrijgave in zee."

De politie zei dat uit oceanografische en geo-locatiegegevens bleek dat het Griekse schip het enige was dat nabij de oorsprong van de lekkage navigeerde tussen 28 en 29 juli. Van eind augustus tot eind oktober spoelde de olie volgens de federale politie aan in negen staten, waarbij honderden stranden werden gesloten en tientallen dieren werden gedood. Vrijwilligers die proberen de ruwe olie op te ruimen zonder de juiste apparatuur, zijn ook ziek geworden.

Brazilië heeft tot nu toe ongeveer 2.000 ton slib van zijn stranden verzameld bij voortdurende opruimingsinspanningen, terwijl het werkt aan het rehabiliteren van vogels en zeeschildpadden bedekt met de dikke ruwe olie. De trage opruimingsinspanningen, samen met weken van verwarring over de oorzaak van de lekkage, hebben kritiek op de reactie van de regering aangewakkerd. Ambtenaren hebben gezegd dat Brazilië standaardprotocollen volgt. Omdat de zware ruwe olie niet op het oceaanoppervlak drijft zoals de meeste olievlekken, zeiden ambtenaren dat traditionele methoden om het te volgen en het van de kust te houden, niet effectief waren.

Bron : BBC, StarNieuws
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug