Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Brazilië herroept decreet om reservaat in Amazone open te stellen voor mijnbouw

Datum : 28/09/2017
Land : Brazilië

Brazilië herroept decreet om reservaat in Amazone open te stellen voor mijnbouw

De Braziliaanse regering is teruggekomen op een controversieel decreet om een uitgestrekt reservaat in de Amazone open te stellen voor commerciële mijnbouw. Het gebied van 46.000 vierkante kilometer ligt in de noordelijke deelstaten Amapa en Pará. Het gebied zou rijk zijn aan goud, ijzer, mangaan en andere mineralen.

Vanaf het moment dat president Michel Temer het decreet in augustus tekende, is het grote kring veroordeeld. Activisten en bekende persoonlijkheden spraken hun bezorgdheid uit dat het gebied zwaar zou worden aangetast. Een senator van de oppositie, Randolfe Rodrigues van de Duurzaamheids Partij, noemde het de “grootste aanval op de Amazone in de laatste vijftig jaar.”

Na alle kritiek herzag de regering het decreet, waarbij het mijnbouw verbood in beschermde of inheemse gebieden. Maar een rechtbank vernietigde het decreet in zijn geheel met het argument dat iedere verandering in de status van het reservaat besproken dient te worden in het parlement.

Afgelopen maandag besloot de regering het decreet te schrappen. Volgens de regering moet het onderwerp later in een breder debat worden besproken. 

Bron : BBC World News
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug