Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Brazilië: Illegale acties Sergio Moro in zaak Lula

Datum : 10/06/2019
Land : Brazilië

Brazilië: Illegale acties Sergio Moro in zaak Lula

Nieuwssite The Intercept heeft gelekte documenten en correspondentie gepubliceerd uit de corruptiezaak jegens oud-president Luiz Ignacio 'Lula' da Silva. Het gaat vooral om contact tussen de rechter die uitspraak deed in deze zaak, Sergio Moro, en hoofd van het onderzoek naar het zogeheten Lava Jato corruptieschandaal Deltan Dallagnol. Moro is inmiddels minister van Justitie onder de huidige president Jair Bolsonaro. Uit het contact blijkt dat Moro zich actief bemoeide met het opbouwen van een zaak jegens Lula. Ook komt naar voren dat de aanklagers zelf twijfelden over hun bewijsmateriaal, terwijl ze naar buiten communiceerden dat het bewijs onweerlegbaar was.

Uit de telefonische en Telegram communicatie tussen de mannen blijkt dat Moro zich actief bemoeide met het opbouwen van de aanklacht. Zo suggereerde hij dat de verdachten in een andere volgorde onderzocht werden, dat er minder tijd tussen invallen bij betrokkenen moest zitten, en gaf hij strategisch en informeel advies. Ook informeerde hij de aanklagers vooraf over zijn uitspraken. Dit alles is in strijd met de ethische code voor rechters in Brazilië, waarin staat dat rechters zich niet met het onderzoek mogen bemoeien.

Ook wordt aangetoond dat het bewijs voor een centraal onderdeel van de corruptiezaak voor de aanklagers zelf niet overtuigend was. De aanklagers beschuldigden Lula ervan een duur appartement met uitzicht op zee te hebben gekregen van de Grupo OAS in ruil voor het faciliteren van corrupte deals met staatsoliebedrijf Petrobras. Uit de correspondentie blijkt echter dat Dallagnol zelf niet overtuigd was van de link met Grupo OAS, en zelf betwijfelde of het appartement wel eigendom was van Lula. Zonder dit appartement zou er geen corruptiezaak zijn en zonder de link met Petrobras zou het buiten de jurisdictie van Dallagnol (en Lava Jato) vallen.

De veroordeling van Lula was van grote invloed op de presidentsverkiezingen van 2018, waar Lula aan mee wilde doen. In de peilingen kwam hij als de grote favoriet uit de bus, maar door zijn veroordeling mocht hij niet deelnemen. Lula heeft altijd gezegd dat zijn veroordeling onderdeel was van een politiek machtsspel van rechts, en deze documenten lijken dit te ondersteunen. Uit de correspondentie blijkt tevens dat het onderzoeksteam van Dallagnol Lula's overwinning in de verkiezingen wilde voorkomen.

Bron : Rio Times Online, the Intercept
Bookmark and Share


Terug