Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Brazilië investeert in preventie van rampen

Datum : 21/01/2011

Brazilië investeert in preventie van rampen

BRAZILIË - De Braziliaanse regering heeft aangekondigd te gaan investeren in een plan voor ramppreventie en vroegtijdige waarschuwing bij natuurrampen. Dit gebeurt naar aanleiding van de meer dan 750 doden die gevallen zijn bij de recente overstromingen ten noorden van Rio de Janeiro. Het plan moet met vier jaar, tevens het einde van de recent gestarte presidentstermijn van Dilma Rousseff, volledig in werking gesteld zijn.
Het nieuwe systeem wil gebruik gaan maken van regenmeters, radars en een supercomputer die extreme weersomstandigheden kunnen voorspellen. Autoriteiten zullen dan genoeg tijd hebben om de bevolking uit risicogebieden te evacueren. Tevens heeft Miriam Belchior, minister van planning, aangekondigd dat de regering in de periode tot 2014 6.7 biljoen dollar gaan investeren in projecten voor waterafvoer en het herstellen van hellingen om toekomstige overstromingen en aardverschuivingen te voorkomen. 
Elk jaar kosten overstromingen en aardverschuivingen honderden Brazilianen het leven, waarbij de armste bevolkingsgroepen het hardst worden getroffen. De ramp van vorige week was één van de ergste in de Braziliaanse geschiedenis. Met dit plan wil de federale regering het aantal slachtoffers met 80% terugbrengen. Hoewel de totale kosten van het plan nog niet bekend zijn, heeft de World Bank afgelopen woensdag al aangekondigd dat het overweegt verschillende projecten financieel te willen ondersteunen.

(Jornal do Brasil/USAToday)

 

Bookmark and Share


Terug