Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Milieu & Natuur

Brazilië klaagt Chevron aan voor $ 10,6 miljard voor veroorzaken olieramp

Datum : 15/12/2011
Land : Brazilië

Brazilië klaagt Chevron aan voor $ 10,6 miljard voor veroorzaken olieramp

Aanklagers in Brazilië eisen $ 10,6 miljard van de Amerikaanse oliemaatschappij Chevron. Dit is ter compensatie van de schade die is toegebracht aan het milieu, veroorzaakt door het lekken van oliebronnen voor de kust van Brazilië. De aanklagers hebben het hof tevens gevraagd om opschorting van de activiteiten van Chevron en die van haar aannemer Transocean  in Brazilië. Brazilië heeft Chevron op 8 november al een boete van $ 28 miljoen opgelegd vanwege het lekken. Een woordvoerder van Chevron heeft laten weten dat het bedrijf nog niet op de hoogte is van de rechtszaak.

De aanklagers die de zaak voorbrachten, stelden dat “Chevron en Transocean niet in staat waren om de schade van 3000 vaten gelekte olie op te vangen, wat aantoont dat er sprake is van het ontbreken van ruimtelijke ordening en beheer”. Ze beschuldigden Chevron er ook van informatie achter te houden voor de Braziliaanse toezichthouder op de olie, het ANP.

Chevron mag minstens drie maanden geen nieuwe bronnen aanboren. Ondertussen doet het ANP onderzoek naar de olieramp. Chevron heeft volle verantwoordelijkheid genomen voor het lekken van de olie. Het bedrijf liet weten dat ze de druk van het boren onderzee op de opslagplaatsen heeft onderschat. Door deze druk wordt de olie met grote kracht uit het boorgat gepompt, waardoor het niet meer goed kan worden opgevangen.

 

Bron : BBC
Bookmark and Share


Terug