Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Brazilië: Maracaña stadion geprivatiseerd voor WK

Datum : 10/05/2013
Land : Brazilië

Brazilië: Maracaña stadion geprivatiseerd voor WK

Autoriteiten in Rio de Janeiro hebben een consortium van bedrijven het recht gegeven om het grootste en meest bekende voetbalstadion van Brazilië voor de komende 35 jaar te beheren. In dit Maracañastadion zal de finale van het WK voetbal van 2014 gespeeld worden en zal de openingsceremonie van de Olympische Spelen van 2016 gehouden worden. Het stadion is hiervoor altijd in publieke handen geweest.

Campagnevoerders hebben geprotesteerd tegen de privatisering van het stadion na drie jaar van dure renovatiewerkzaamheden. De Braziliaanse overheid heeft meer dan 500 miljoen dollar aan overheidsgeld uitgegeven om het stadion te renoveren en het voor te bereiden op het WK. De demonstranten verzamelden zich voor het paleis van de gouverneur van Rio om hun woede te tonen. Daarnaast protesteerden ze tegen de sloop van een school en een atletiekstadion dat naast de Maracanã staat. De school is een historisch gebouw dat gebruikt wordt door inheemse groeperingen.

Het Maracanã stadion is de komende decennia in handen van een consortium van de entertainment bedrijven AEG en IMX en het Braziliaanse bouwbedrijf Odebrecht. De Amsterdamse Arena maakte ook deel uit van een biedend consortium, maar heeft niet gewonnen. Wel heeft dit consortium, waartoe ook de bedrijven OAS en Lagardere behoren gezegd in beroep te gaan tegen de beslissing.

In het Maracanã stadion zijn vele legendarische wedstrijden gehouden. Bij de renovatie van het gebouw hebben zich al vele problemen voorgedaan en de vraag blijft vooralsnog of het op tijd klaar zal zijn voor het WK. 

Bron : BBC Latin America
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug