Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Milieu & Natuur

Brazilië meldt 'verrassende' daling van ontbossing

Datum : 28/11/2014
Land : Brazilië

Brazilië meldt 'verrassende' daling van ontbossing

Brazil zegt dat de ontbossing in het Amazone regenwoud het afgelopen jaar met 18 procent is gedaald. Minister van Milileu, Izabella Teixeira, stelt dat de daling in het jaar dat loopt van eind juli 2013 tot eind juli 2014 betekent dat dit het tweede laagste niveau is in 25 jaar. Maar activisten zeggen dat alternatieve monitoring voor het tweede jaar op rij een toename laat zien van ontbossing.

In 2012 versoepelde de regering restricties voor landeigenaren, waarmee de wettelijke becsherming van het regenwoud werd verzwakt. Teixeira zei dat 4.848 vierkante kilometer regenwoud tussen augustus 2013 en juli 2014 is vernietigd. Een jaar eerder ging het nog om 5.891 vierkante kilometer in dezelfde periode.

Maar een woordvoerder van het World Wide Fund for Nature zei dat alternatieve monitoringsystemen via de satelliet, die niet door de regering worden gebruikt, juist aantonen dat er een stijging heeft plaatsgevonden van ontbossing.

De ngo Imazon, die satellietbeelden gebruikt om de ontbossing te meten, waarschuwde vorige week dat er in oktober een stijging van ontbossing plaatsvond van 467  procent in vergelijkin met oktober 2013. Teixeira noemt de officiële schatting het meest accuraat: “Al het andere is speculatie. We hebben hard gewerkt om ontbossing te stoppen.”

Ze presenteerde de cijfers enkele dagen voor de opening van de Confentie over Klimaatverandering in Lim, die komende maandag plaatsvindt.

Bron : BBC World News
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug