Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Brazilië, muggen hacken overheidswebsite

Datum : 05/02/2016
Land : Brazilië

Brazilië, muggen hacken overheidswebsite

Bezoekers aan de officiële website van de Braziliaanse overheid zullen met verbazing geconstateerd hebben dat er muggen over hun scherm vlogen. Het blijkt onderdeel van een onorthodoxe aanpak om informatie over het Zika-virus te verspreiden.

Drie muggen, zo te zien zwaar van het opgezogen bloed, vliegen heen en weer over de verder nogal droge informatie over staatsbezoeken, statistieken en ministeriële toespraken op de website.

Als je naar beneden scrollt volgen de irritante insecten je en lijken hun steeksnuiten in de op foto’s afgebeelde hoofden van president Dilma Rousseff en haar Boliviaanse collega Evo Morales te steken.

De eerste reactie van sommige bezoekers zou kunnen zijn dat de site gehackt is door activisten die boos zijn omdat door de Zika-epidemie het afgelopen jaar al anderhalf miljoen Brazilianen besmet zijn geraakt. Het door muggen verspreidde Zika-virus wordt ook verantwoordelijk gehouden voor de recente toename van pasgeborenen met microcefalie, een aandoening van het centrale zenuwstelsel waarbij de schedel klein blijft en de hersenen zich niet volledig ontwikkelen.

Maar al snel wordt het de bezoeker duidelijk dat de virtuele invasie bedacht is door de overheid zelf, als onderdeel van haar bewustwordingscampagne om te verspreiding van het virus een halt toe te roepen. Als je op een van de insecten klikt, verschijnt er een vliegenmeppertje. Plet daarmee de mug en er verschijnt een niet te missen rood kader met de tekst: “Het is niet genoeg om muggen dood te slaan. We moeten voorkomen dat ze geboren worden. Dit hangt af van ons allemaal. Weet hoe u uw bijdrage kunt leveren. #ZikaZero.” De hyperlink bij deze popup brengt je bij de pagina combateaedes die achtergrondinformatie over het virus geeft. Ook geeft deze site aan welke plannen de overheid heeft om Zika en twee andere door muggen overgebrachte ziektes, dengue en chikungunya, te bestrijden.

Zo is er te lezen dat de autoriteiten 220.000 militairen en 300.000 ambtenaren ingezet hebben om de uitbraak tegen te gaan, dat er een coördinatiecentrum opgericht is en een bewustwordingscampagne gestart. Andere onderdelen zijn gezondheidswerkers en adviezen voor zwangere vrouwen.

Ook verstrekt combateaedes opbeurende boodschappen, zoals “Een mug is niet zo sterk als een hele natie.”

Afgelopen dinsdag meldde het Braziliaanse ministerie van Gezondheid dat het totale aantal bevestigde of verdachte gevallen van pasgeborenen met abnormaal kleine hoofdjes waarbij aan Zika gedacht kan worden, op 30 januari gestegen was tot 4.074, van 3.718 een week eerder. 

Bron : The Guardian
Bookmark and Share


Terug