Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Brazilie: nog niet de vijfde economie ter wereld

Datum : 11/03/2011

Brazilie: nog niet de vijfde economie ter wereld

De recente publicatie van de economische cijfers over 2010 zorgde voor veel ophef in Brazilië. De economie groeide met maar liefst 7,5 procent. Dit betekent dat Brazilië Italië voorbijstreeft als zevende economie; het inkomen per hoofd van de bevolking is nu ook hoger dan dat van Mexico.

De Braziliaanse presidente, Dilma Rousseff, verwelkomde de cijfers, maar waarschuwde haar landgenoten tegelijkertijd niet eenzelfde groei voor 2011 te verwachten. De Braziliaanse regering bezuinigt momenteel 50 miljard reais op de jaarlijkse begroting, bang voor een overhitte economie. Daarnaast heeft de Centrale Bank al voor de tweede maal dit jaar de rente met een half procentpunt verhoogd. Hiermee wil de regering de economie met een meer beheersbaar groeicijfer van 4,5 tot 5 procent laten groeien.

Toch kon de Braziliaanse Minister van Financiën, Guido Mantega, zijn enthousiasme niet bedwingen. Hij benadrukte dat als het bruto binnenlands product naar koopkracht berekend zou worden, Brazilië zelfs Groot-Brittannië en Frankrijk achter zich zou laten, wat de laatste dagen voor verwarring zorgde in de Braziliaanse media. Desondanks zou het bescheiden groeipercentage van 4,5 procent waar Rousseff op hoopt nog steeds hoger zijn dan voor Frankrijk en Groot-Brittannië wordt verwacht.

Bron : The Economist
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug