Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Brazilië ontwikkelt supervoedsel in strijd tegen ondervoeding

Datum : 21/07/2013
Land : Brazilië

Brazilië ontwikkelt supervoedsel in strijd tegen ondervoeding

In de strijd tegen ondervoeding zijn Braziliaanse wetenschappers erin geslaagd om het gehalte spoorelementen in bepaalde gewassen te verhogen. Dankzij dit proces van biofortificatie neemt de kans op oogziektes, ijzertekort, groei- en ontwikkelingsachterstand en immuunsysteemziektes af, zegt Marília Nutti, medewerkster en coördinatrice van het bio-fortificatie oftewel supervoedselprogramma in Brazilië. Binnen tien jaar moet het  supervoedsel voor iedere Braziliaan beschikbaar zijn. 

De ontwikkeling van supervoedsel in Brazilië begon een decennium geleden met het biofort-programma, van Embrapa, een overheidsorgaan voor landbouwonderzoek. Embrapa koos acht populaire gewassen om te ‘versterken’: rijst, peulvruchten, gedroogde bonen, cassave, zoete aardappelen, maïs, pompoen, tarwe. Het is onderzoekers gelukt het ijzergehalte van een soort gedroogde bonen te verhogen van 50 naar 90 microgram per kilo. Normale cassave bevat nauwelijks bètacaroteen, supercassave bevat bijna 9 milligram per gram. Het bètacaroteengehalte in zoete aardappelen is vertienvoudigd, van 10 microgram naar 115 microgram per gram in de supervariant. Het gehalte zink in rijst is toegenomen van 16 naar 18 microgram per kilo.

Embrapa is nu actief in een proefproject waarbij in vijftien gemeentes, verdeeld over elf deelstaten, lokale boeren het supervoedsel verbouwen. Het voedsel wordt nu alleen nog verwerkt in lunchpakketten voor scholieren, maar op langere termijn moet het ook in supers en markten verkrijgbaar zijn. Hoewel het project is begonnen in een voorstad van Rio de Janeiro zal het naar verloop van tijd opschuiven naar de armere deelstaten in het noordoosten, zoals Maranhão, Piauí and Sergipe. 

Bron : The Guardian
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug