Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Milieu & Natuur

Brazilië opent mijnbouw in Amazone

Datum : 28/08/2017
Land : Brazilië

Brazilië opent mijnbouw in Amazone

De Braziliaanse overheid heeft in de Amazone in zo’n 46000 vierkante kilometer de status van natuurgebied afgeschaft om het gebied open te stellen voor mijnbouw. Het gebied, ongeveer even groot als Denemarken, ligt in de noordelijke deelstaten Amapa en Para en is rijk aan goud en andere mineralen. Zo’n 30 procent ervan zal toegankelijk worden voor mijnbouw. De overheid heeft gezegd dat de 9 inheemse reservaten en beschermde gebieden niet in gevaar zullen komen. 

Activisten vrezen echter dat deze gebieden juist ernstig bedreigd zullen worden onder de nieuwe wet. Senator en oppositielid Randolfe Rodrigues noemt de maatregel “de grootste aanval op het Amazonegebied in de laatste 50 jaar.” Mauricio Voivodic, hoofd van het Wereld Natuur Fonds (WWF) in Brazilië, waarschuwde vorige maand al dat mijnbouw in dit gebied zal leiden tot een “demografische explosie, ontbossing, vernietiging van waterbronnen, het verlies van biodiversiteit en landconflicten.” 

Volgens een rapport van het WWF ligt het gebied dat het meest interessant is voor goud- en kopermijnbouw in een van de beschermde gebieden, het biologisch reservaat Maicuru. In het gebied leven verschillende inheemse stammen die in relatieve isolatie leven. Het WWF zegt dat “goudkoorts in de regio onomkeerbare schade aan die culturen kan toebrengen.”

Bron : BBC
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug