Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Onderzoek & Wetenschap

Brazilië opent onderzoekcentrum in Antarctica

Datum : 28/07/2011
Land : Brazilië

Brazilië opent onderzoekcentrum in Antarctica

Brazilië heeft aangekondigd een onderzoekscentrum te gaan openen in het binnenland van Antarctica. Dit is het eerste Braziliaanse centrum op dit continent, wat in december geopend zal moeten worden. Het centrum zal via satelliet gegevens doorsturen naar Brazilië met betrekking tot milieu en meteorologie.

Het Nationale Instituut voor Wetenschap en Technologie van de Cryosfeer vermeldt dat het centrum op zo’n vijfhonderd kilometer van de geografische Zuidpool zal komen te liggen. Simões, de eerste Braziliaanse glacioloog werkzaam aan de Universiteit van Rio Grande do Sul geeft aan: “Dit is een van de weinige onderzoekscentra in het binnenland van Antarctica. Er zijn veel centra aan de kust, maar in het binnenland zijn de omstandigheden veel zwaarder. Temperaturen van -35 graden Celsius zijn niet ongewoon in dit gebied.”

Het centrum zal onder andere gegevens verzamelen over wind, temperatuur, vochtigheid en zonnestraling. Ook zal de koolstof in de lucht worden gemeten. Volgens Simões is dit centrum de eerste stap naar Braziliaans onderzoek naar Antarctica’s oostelijke ijsvlakten, waar Russische onderzoekers temperaturen hebben gemeten van -89.3 graden Celsius.

Bron : Estado do São Paulo
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug