Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Brazilië: Ophef rondom politiegeweld na 'verdwaalde' kogels

Datum : 03/04/2017
Land : Brazilië

Brazilië: Ophef rondom politiegeweld na 'verdwaalde' kogels

Familieleden en vrienden van Maria Eduarda Alves, een 13-jarig meisje dat deze week werd gedood door een zogeheten 'verdwaalde kogel' in de Braziliaanse stad Rio de Janeiro, hebben op emotionele wijze afscheid genomen op een begraafplaats in Rio de Janeiro. De dood van het meisje deed in heel de stad veel stof opwaaien. Tijdens een eerdere wake voor het slachtoffer eisten nabestaanden dat autoriteiten de omstandigheden van haar dood zouden uitzoeken. 

De familie van het slachtoffer betwijfelt namelijk of het hier werkelijk om een 'verdwaalde' kogel gaat, onder andere omdat ze vier keer geraakt is door kogels. Het gebeurde vorige week donderdag, toen het meisje gymnastiek deed op de binnenplaats van haar school in Pavuna, in het noorden van Rio de Janeiro. De kogels zouden afkomstig zijn van een schietpartij tussen de politie en een criminele bende die actief is in de buurt. 

Niet lang nadat Alves geraakt werd schoot de politie twee ongewapende mannen neer, eveneens vlakbij de school. Deze executie werd vastgelegd op video en veroorzaakte veel ophef rondom politiegeweld in Rio de Janeiro nadat het werd uitgezonden door televisiezender Globo. De politie zegt de dood van Alves te onderzoeken. Ook zijn de agenten die de twee mannen doodschoten in hechtenis genomen.

Ignacio Cano, professor aan de Staatsuniversiteit van Rio de Janeiro, zegt dat deze zaak zoveel stof heeft doen opwaaien omdat het om een "schandalig onschuldig" slachtoffer en een gefilmde executie gaat. De zaak is echter geen uitzondering, zo benadrukt hij: "Helaas zijn er veel van dit soort executies, maar ze komen pas aan het licht als het gefilmd wordt en niemand het meer kan ontkennen." 

Bron : Latin american Herald Tribune
Bookmark and Share


Terug