Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Brazilië: oproep tot handel zonder schade

Datum : 26/04/2019

Brazilië: oproep tot handel zonder schade

Meer dan 600 Europese wetenschappers en vertegenwoordigers van zo’n 300 inheemse groeperingen deden afgelopen donderdag een oproep aan de Europese Unie zich hard te maken voor handel met Brazilië zonder negatieve gevolgen voor het oerwoud en de inheemse bevolking aldaar. Donderdag werd een open brief met deze strekking gepubliceerd in het tijdschrift Science

“Het is hoog tijd dat de EU haar inspanningen versterkt om de handel te verduurzamen en haar toezeggingen op het terrein van de mensenrechten, milieubescherming en klimaatverandering na te komen”, aldus de ondertekenaars van de brief. Het manifest constateerde dat de EU één van de grootste handelspartners van Brazilië is en bovendien wereldleider is op het gebied van import van landbouwproducten die een rechtstreeks verband hebben met ontbossing in het Zuid-Amerikaanse land. De waarde van de import, vooral voorvoer, bedroeg twee miljard euro, de grootte van de daaraan gerelateerde ontbossing was meer dan een voetbalveld per uur tussen 2005 en 2013.

“Europa is medeverantwoordelijk voor de misdaden die gepleegd worden in naam van de landbouwproductie”, citeerde de brief Sónia Guajajara (foto) van de Braziliaanse organisatie APIB. Onderzoekster Laura Kehoe van de Universiteit van Oxford vond dat de EU “moet stoppen met het importeren van ontbossing maar zich om moet vormen tot wereldleider op het gebied van duurzame handel.”  De ondertekenaars van de open brief tonen zich ook bezorgd over het beleid van de Braziliaanse president Jair Bolsonaro die “de rechten bedreigt van de inheemse volken en van de natuur die zij beschermen.”

Eerder deze week was Guajajara in New York, waar zij samen met vertegenwoordigers van andere inheemse- en milieuorganisaties betrokken was bij het aanbieden van een door bijna 12.000 mensen ondertekende petitie aan bij de Braziliaanse vertegenwoordiger bij de Verenigde Naties. In deze petitie werd om betere bescherming van inheems- en natuurgebied gevraagd. 

Bij deze gelegenheid verklaarde de directrice van Amazon Watch, Leila Salazar-López, dat “de rechten en de levens van de inheemse bevolking verwoest worden, samen met hun grondgebied.”

Bron : euroefe
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug