Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Brazilie overweegt managementrevisie mijnbedrijf

Datum : 29/01/2019
Land : Brazilië

Brazilie overweegt managementrevisie mijnbedrijf

De Braziliaanse regering overwoog afgelopen maandag een managementrevisie bij mijnbedrijf Vale SA, toen het verdriet over honderden gevreesde doden door een uitbarsting van de dam in woede omsloeg. Openbare aanklagers, politici en families van slachtoffers vroegen om straf. Tegen maandag hadden brandweermannen in de staat Minas Gerais bevestigd dat 65 mensen waren gedood door de ramp van vorige week vrijdag, waarbij een uitbarsting van een dam leidde tot een stortvloed van slib in de mijnwerkerskantoren en de stad Brumadinho.

Daarnaast zijn nog bijna 300 mensen vermist en autoriteiten zeiden dat het onwaarschijnlijk was dat iemand levend zou worden gevonden. De vicepresident van Brazilië, Hamilton Mourao, vertelde verslaggevers dat een regeringsteam voor de reactie op rampen zich afvraagt of dit het topmanagement van Vale kan of zou moeten veranderen. Pensioenfondsen in de publieke sector hebben meerdere zetels in de raad van het bedrijf.

"De kwestie van het management van Vale wordt bestudeerd door de crisisgroep", zei Mourao, die ongeveer 48 uur als president fungeert terwijl president Jair Bolsonaro herstelt van een operatie. "Ik weet niet zeker of de onderzoeksgroep die aanbeveling zou kunnen doen."

Aandelen van Vale, 's werelds grootste producent van ijzererts en nikkel, kelderden maandag met maar liefst 25 procent op de beurs van Sao Paulo. Senator Renan Calheiros, die midden in een race zit voor het leiderschap van de Senaat, vroeg op Twitter om het topmanagement van Vale dringend te verwijderen "uit respect voor de slachtoffers ... en om vernietiging van bewijsmateriaal te voorkomen."

Een van Vale's advocaten, Sergio Bermudes, vertelde de krant Folha de Sao Paulo dat het management het bedrijf niet zou moeten verlaten en dat Calheiros probeerde politiek te profiteren van de tragedie.

De ramp bij de mijn van Corrego do Feijao vond minder dan vier jaar plaats nadat een dam instortte in een nabijgelegen mijn die werd gerund door Samarco Mineracao SA, een joint venture van Vale en BHP Billiton, waarbij 19 mensen werden gedood en giftig slib in een grote rivier werd gedumpt.

Terwijl de Samarco-ramp in 2015 ongeveer vijf keer meer mijnafval veroorzaakte, was de dambreuk van vrijdag veel dodelijker, toen de muur van modder de lokale kantoren van Vale raakte, inclusief een overvolle cafetaria, en door een dichtbevolkt gebied naar beneden stortte.

Minister van Milieu Ricardo Salles zei maandag in een tv-interview dat Brazilië nieuwe regels moet opstellen voor mijndammen, en natte dammen moet vervangen door droge mijnbouwmethoden. Minister van Mijnbouw en Energie, Bento Albuquerque, stelde in een interview voor om de wet te wijzigen om in gevallen als Brumadinho de verantwoordelijkheid toe te wijzen aan de mensen die verantwoordelijk zijn voor het certificeren van de veiligheid van mijndammen.

"De huidige wet voorkomt niet de rampen zoals die we zagen op Brumadinho", zei hij. "Het model voor het verifiëren van de staat van mijndammen zal opnieuw moeten worden bekeken. Het model is niet goed.”

Bron : Mercopress
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug