Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Brazilië paradijs voor buitenlandse werknemers

Datum : 03/05/2011
Land : Brazilië

Brazilië paradijs voor buitenlandse werknemers

Het gebrek aan banen in de ontwikkelde landen, het tekort aan geschoolde arbeidskrachten in Brazilië en de enorme economische ontwikkeling die het land doormaakt, hebben ervoor gezorgd dat Brazilië een mekka is geworden voor buitenlandse werknemers. Alleen al in de eerste vier maanden van dit jaar zijn er 15.000 autorisaties voor werkvergunningen uitgegeven; zo’n 40 procent meer dan in 2010.

Veel hooggeplaatste werknemers van westerse buitenlandse bedrijven verplaatsen zich naar Brazilië vanwege de crisis in eigen land en omdat ze in Brazilië tot 30 procent meer kunnen verdienen dan thuis met hetzelfde werk.

Zeker 70 procent van de grote Braziliaanse bedrijven klaagt over een tekort aan geschoolde arbeiders en een gebrek aan leidinggevenden met ervaring en een uitgebreid curriculum. Het is daarom ook vrij eenvoudig voor buitenlandse werknemers om zich in Brazilië te vestigen.

Buiten het feit dat managers in Brazilië 30 procent meer kunnen verdienen dan in Europa of in de Verenigde Staten, is ook de koers van de real ten opzichte van de dollar zeer voordelig. Zo willen buitenlanders ook liever in Braziliaanse valuta worden uitbetaald dan in de valuta van hun thuisland.

In 2010 waren meer dan 50.000 buitenlandse werknemers gerechtigd om in Brazilië te werken. De meesten zijn actief in de olie- en gasindustrie vanwege de grote mogelijkheden tot exploitatie van de oliewinning uit nieuw ontdekte olievelden. 

Zonder twijfel zullen ook andere werkvelden zoals de gezondheidszorg, de infrastructuur en de bouw op korte termijn de aandacht van buitenlandse werknemers gaan trekken. In een land waar een tekort van acht miljoen woningen bestaat en waar men pas net lijnen voor hoge snelheidstreinen aan het bouwen is, is de behoefde aan kennis en geschoolde arbeid groot. Zeker met het oog op het Wereldkampioenschap voetbal in 2014 en de Olympische spelen in 2016 in Brazilië.

Bron : El País
Bookmark and Share


Terug