Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Brazilië pleit voor nieuwe IMF-topman uit opkomende markten

Datum : 19/05/2011
Land : Brazilië

Brazilië pleit voor nieuwe IMF-topman uit opkomende markten

De voormalige Braziliaanse minister van Buitenlandse Zaken, Celso Amorim, stelt dat de volgende IMF-topman afkomstig moet zijn uit een van de opkomende economieën, nu de huidige president Dominique Strauss-Kahn is afgetreden. Strauss-Kahn werd afgelopen zaterdag in New York gearresteerd en wordt officieel beschuldigd van verkrachting en andere gewelddelicten tegen een vrouwelijke medewerker van het Sofitel waar hij verbleef.

Volgens Amorim, voormalig ambtenaar tijdens de regeerperiode van Lula da Silva, zou de nieuwe IMF-president uit een opkomende markt moeten komen, zodat zou blijken dat de organisatie representatiever en gevoeliger is voor een wereld die verandert. Amorim zei tijdens een conferentie in New York dat het duidelijk is dat er goede kandidaten in zowel Europa als de Verenigde Staten (VS) zijn, maar dat er ook zeer goede kandidaten buiten die kring bestaan. “Het huidige monopolie van de VS en Europa heeft tegenwoordig geen betekenis meer aangezien de percentages van het mondiale BBP drastisch zijn veranderd,” aldus Amorim.

Voorop staat dat de gekozen IMF president adequaat moet zijn. Hierbij wijst de Braziliaanse oud-diplomaat op het feit dat “er in opkomende landen ook mensen zijn die niet eens begrijpen wat de rijke landen denken.” Sinds de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog levert de VS de president van de Wereldbank, terwijl de rol van IMF president altijd door een Europeaan wordt ingevuld.

Bron : MercoPress
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug