Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Brazilië: Proces rond gevangenisrel in 1992 gestart

Datum : 08/04/2013
Land : Brazilië

Brazilië: Proces rond gevangenisrel in 1992 gestart

In Brazilië is het proces tegen verschillende politieofficieren betrokken bij een grote gevangenisrel in 1992 gestart. De rel vond plaats in de Carandiru gevangenis in São Paulo, waar destijds zo'n 10.000 gevangenen vast zaten. Bij de rel, een uit de hand gelopen ruzie tussen twee gevangenen van verschillende criminele bendes, kwamen 111 gevangenen om. De politie wordt ervan verdacht excessief geweld gebruikt te hebben. 

Vandaag werd begonnen met de veroordeling van 26 politieofficieren die verdacht worden van vijftien moorden. Eerder al werd Col Guimaraes, de leider van de operatie, veroordeeld wegens het gebruik van excessief geweld. Bij zijn hoger beroep werd hij echter weer vrijgesproken. In totaal zullen 84 politieofficieren terecht staan voor hun betrokkenheid bij de rel. 

Dit incident in de Carandiru gevangenis wekte veel discussie op in Brazilië. Het zou het begin zijn geweest van de bekendste criminele bende van São Paulo: Primeiro Comando da Capital (PCC). Ook werd het gewelddadige optreden van de politie bekritiseerd. Getuigenverslagen van gevangenen vertellen dat de politie zonder reden, van dichtbij mensen doodschoot. ''We hadden nooit gedacht dat ze zomaar willekeurig mensen zouden gaan doodschieten; niet iedereen was betrokken bij de rel'', aldus voormalig gevangene Jacy de Oliveira. ''De politie schoot op iedereen. Ik was erbij op de vijfde verdieping, als je de politie aankeek was je dood.'' 

De advocaat van de verdachte politieofficieren zegt dat zij alleen hun plicht deden, en handelden uit zelfverdediging omdat veel gevangenen gewapend waren. Ook zegt hij dat het onmogelijk te achterhalen is wie er precies geschoten heeft, omdat er destijds geen ballistische testen zijn uitgevoerd. Als ze veroordeeld worden kunnen de officieren twaalf tot dertig jaar de cel ingaan. 

De Carandiru gevangenis werd in 2002 gesloten, kort nadat gevangenen duizenden bezoekers gijzelden in een groots opgezette opstand die in 27 gevangenissen in de staat São Paulo tegelijk plaatsvond. 

Bron : BBC, Folha do São Paulo
Bookmark and Share


Terug