Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Brazilië rouwt om doden nachtclub

Datum : 28/01/2013
Land : Brazilië

Brazilië rouwt om doden nachtclub

De Braziliaanse overheid heeft drie dagen van nationale rouw afgekondigd voor de 231 mensen die omkwamen bij een brand in een nachtclub in de zuidelijke stad Santa Maria afgelopen zaterdag. De brand zou veroorzaakt zijn doordat een lid van de band die optrad een fakkel aanstak. De autoriteiten zeggen dat de meeste slachtoffers studenten zijn die omkwamen door het inhaleren van rook. De eerste begrafenissen zijn vandaag. 

In de afgelopen vijftig jaar kwamen er nooit zoveel mensen om bij een brand in Brazilië. Volgens een verslaggever van de BBC is het gevoel van nationale rouw dan ook sterk. Een ceremonie om te vieren dat het WK voetbal over 500 dagen begint, is daarom uitgesteld. Ook onderbrak President Rousseff haar bezoek aan Chili om nabestaanden van de slachtoffers te bezoeken in Santa Maria. ''Dit is een tragedie voor ons allemaal'', aldus de president.

Autoriteiten hebben vandaag de namen van de slachtoffers vrijgegeven. Ze zeggen de oorzaak van de brand grondig te gaan onderzoeken. Na het aansteken van de fakkel zou isolatiemateriaal in het plafond vlam hebben gevat, waarbij giftige rook vrijkwam. Ook zouden er meer slachtoffers gevallen zijn omdat er slechts één nooduitgang beschikbaar was. Het veiligheidscertificaat van de club zou vorig jaar verlopen zijn. 

De brand vond plaats in een nachtclub waar een feest van de universiteit was. Nadat zwarte rook de ruimte had gevuld, ontstond grote paniek in de menigte. Ook zouden beveiligingsmedewerkers mensen hebben verhinderd naar buiten te gaan. De reden hiervoor is dat in Brazilië gasten vaak aan het eind van de avond hun rekening betalen. Veel mensen kwamen vast te zitten in de toiletten, omdat ze dachten dat hier de nooduitgang was. De meeste slachtoffers waren tussen de 16 en 20 jaar oud. 

Bron : BBC
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug