Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Brazilië sluit contract met Saab

Datum : 20/12/2013
Land : Brazilië

 Brazilië sluit contract met Saab

Het Zweede bedrijf Saab AB haalde het contract binnen ten koste van de Amerikaanse gigant Boeing en het Franse Dassault Aviation om de Braziliaanse luchtmacht te voorzien van 36 toestellen ter vervanging van de verouderde Mirage 2000.

Brazilië stemde in met betaling van 4,5 miljard voor 36 Gripen NP gevechtsvliegtuigen, waermee een eind kwam aan een proces dat is begonnen in 2001 en onder drie presidenten doorging. Dassault wilde 8 miljard voor 36 Rafale toestellen, terwijl Boeing 7,5 miljard vroeg voor 36 F/A-18 Super Hornets, zei de Braziliaanse regering in een verklaring. 

“Bij de keuze voor de Gripen is rekening gehouden met de capaciteit van het toestel, met de technologische overdracht en met de kosten,niet alleen van de aanschaf maar ook van het onderhoud”, zei minister van defensie Celsa Amorim op een persconferentie. Behalve de laagste prijs, beloofde Saab technologie te delen met Brazilië. Dat laatste is voor Brazilië een prioriteit bij belangrijke defensiecontracten. “Daarmee zijn we intellectuele eigenaars”, zei Brigadier-Generaal Juniti Saito, hoofd van de Braziliaanse luchtmacht.  “Sommige onderdelen zullen in Brazilië worden gebouwd.”  

De keuze voor de Gripen kwam voor velen al seen verrassing, want een groot aantal officials had hun voorkeur laten blijken voor de Rafaele, terwijl de piloten die ermee gaan vliegen de F/A-18 wilden. 

Terwijl het aandeel Saab steeg met bijna 30 procent, viel Dassault met ruim 7 procent. De Franse president Hollande had persoonlijk voor de Rafale gelobbyd tijdens zijn staatsbezoek aan Brazilië vorige week. 

 
Bron : Mercopress, BBC World News
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug