Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Brazilië stuurt het leger naar grens met Venezuela

Datum : 30/08/2018
Land : Brazilië

Brazilië stuurt het leger naar grens met Venezuela

Na recente incidenten tussen Venezolaanse migranten en bewoners van de staat Roraima, heeft president Michel Temer afgelopen dinsdag besloten militairen naar de grensregio te sturen. Het decreet geldt tot 13 september en dient volgens Temer “om veiligheid te bieden aan Braziliaanse burgers en aan immigranten uit Venezuela die asiel zoeken in Brazilië.” Hij zei dat de “tragische situatie” van Venezuela een bedreoging vormde voor vrede in heel Zuid-Amerika.

Temer, wiens populariteit niet meer bedraagt dan 13 procent, probeert politieke munt te slaan uit de spanningen aan de grens met Venezuela. Op televisie verklaarde hij dat de maatregel bedoeld was “om de humanitaire acties te vervolmaken die de federale regering al enkele maanden uitvoert in conflictgebieden. We bieden medische hulp, sociale steun en opvang aan migrantenfamilies.”

Het is een tweede interventie van het leger in kwesties van orde en gezag. Vorig jaar stuurde Temer de strijdkrachten naar Rio de Janeiro om de strijd tegen drugshandel effectiever te maken. De mening van de Cariocas over de militaire aanwezigheid wordt steeds negatiever. Nu is de arme staat Roraima aan de beurt, waar zich naar schatting bijna 60.000 Venezolanen hebben gevestigd. Braziliaanse autoriteiten schatten dat er dagelijks tussen 600 en 700 migranten binnenkomen, hoewel slechts 20-30% daadwerkelijk blijft.

Een week geleden protesteerden de verarmde inwoners van de stad Pacaraima tegen de aanwezigheid van mannen, vrouwen en kinderen uit het buurland die hun magere  levensonderhoud in gevaar brachten. Een menigte verdreef hen uit de tenten waar ze sliepen en verbrandde hun persoonlijke bezittingen. Ruim 1200 Venezolanen verlieten Brazilië.

Om mogelijke herhalingen van het gebeurde in Pacaraima elders in Roraima te voorkomen, zegt Temer gedwongen te zijn om het leger in te zetten en hen de bevoegdheid van de politie te geven.

Ondertussen heeft buurland Peru een noodsituatie van zestig dagen uitgeroepen in twee provincies aan de noordgrens, nadat de gezondheidsautoriteiten hun bezorgdheid uitten over de verspreiding van ziekten door migranten uit Venezuela.

Bron : El Periódico, BBC
Bookmark and Share


Terug