Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Milieu & Natuur

Brazilië waakzaam na olielek in Ecuador

Datum : 11/06/2013

Brazilië waakzaam na olielek in Ecuador

Een aardverschuiving op 31 mei heeft ertoe geleid dat een beschadigde pijplijn 11,480 vaten olie lekt in de rivier Coca in Ecuador. De olie spoelt stroomafwaarts richting de  Amazonerivier in Brazilië. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Brazilië is al op de hoogte en heeft al hulp aangeboden aan Ecuador en Peru. De gelekte olie heeft namelijk al Loreto, het Peruaanse deel van de Amazone,  bereikt.

“Ibama (Braziliaans Instituut van Milieu), de Braziliaanse marine en het ANP (Nationale Petroleum Agentschap) zijn waakzaam op het moment dat de olie het land binnenkomt”, zei de Braziliaanse minister van Buitenlandse Zaken. “Brazilië heeft hulp aan Ecuador en Peru aangeboden om het olielek te beheersen en de verspreiding tegen te gaan in de twee landen.”

De Peruaanse minister van Milieu, Manuel Pulgar Vidal, noemde het “een serieus probleem” en zei dat Peru om compensatie zal vragen. “Als het aantal getroffen gebieden erg groot is dan geven internationale wetten ons de mogelijkheid om compensatie te eisen. Maar eerst moeten we kijken naar de ernst van het probleem”, verklaarde Vidal tegen Peru’s Canal N televisie.

Op zaterdag bood president Rafael Correa van Ecuador zijn excuses aan Peru aan “voor de problemen die wij veroorzaakt hebben”. Hij voegde eraan toe dat de Peruaanse marine Ecuador zal helpen om de olie op te ruimen.

Ecuador’s oliebedrijf, Petroecuador, verklaarde dat zij een Noord-Amerikaans bedrijf, Clean Caribbean & Americas, heeft ingehuurd om de schoonmaakoperatie te beginnen.

BBC
 

Bron : BBC
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug