Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Milieu & Natuur

Brazilië weigert aanleg Belo Monte dam te staken

Datum : 08/04/2011
Land : Brazilië

Brazilië weigert aanleg Belo Monte dam te staken

De Braziliaanse overheid heeft aangegeven dat het verzoek om de aanleg van de hydro-elektrische dam in de Amazone een halt toe te roepen, niet gerechtvaardigd is, ondanks de bezorgdheid van milieudeskundigen. Hiermee reageert de overheid op het verzoek van de Inter-American Commission on Human Rights (IACHR). Deze commissie, een orgaan van de Organisatie van Amerikaanse Staten, verklaarde dat de bouw van de dam pas door mocht gaan als de zorgen van inheemse volken in de regio waren weggenomen. IACHR vreest dat de dam circa 20.000 mensen zal dwingen hun woongebied te verlaten en daarnaast de flora en fauna in het gebied zwaar zal beschadigen.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken van Brazilië verklaarde dat het op een ‘effectieve en ijverige’ manier had gehandeld om aan de eisen van de milieudeskundigen en inheemse volken te voldoen. De dam die wordt aangelegd in de noordelijke staat Pará en zo’n zeventien miljard dollar zal kosten is cruciaal voor de ontwikkeling van Brazilië en zal veel banen creëren. Daarnaast zal de dam zo’n 23 miljoen huizen voorzien van stroom, aldus de overheid.

Er is al langer een controverse gaande over de aanleg van de dam. Het bieden op het contract voor de aanleg werd drie maal stilgelegd, waarna uiteindelijk het staatsbedrijf Companhia Hidro Eletrica do São Francisco werd gecontracteerd voor de uitvoer van het plan. Beroemdheden als de zanger Sting en filmregisseur James Cameron hebben milieudeskundigen gesteund in hun strijd tegen de dam, die naar hun zeggen 50.000 mensen dakloos zou maken wanneer 500 km² land door de dam onder water komt te staan.
 

Bron : BBC
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug