Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Brazilië werkt aan 'perfecte' volkstelling

Datum : 25/08/2010

Brazilië werkt aan 'perfecte' volkstelling

BRAZILIË - Brazilië is op 1 augustus begonnen aan een volledig digitale telling, een primeur. Brazilië is het enige grote land dat helemaal geen papieren enquêteformulieren gebruikt. Niet gehinderd door valse bescheidenheid maken de Brazilianen maken zich sterk dat hun telling "de meest accurate, omvattende en technologisch geavanceerde oefening wordt sinds de eerste telling in Brazilië in 1872 en waarschijnlijk ook van de wereldgeschiedenis".
Volgens de laatste cijfers telt Brazilië ruim 194 miljoen mensen, verspreid over een oppervlakte van 8,5 miljoen vierkante kilometer, ruim 200 keer Nederland. De overheid stuurt dan ook 240.000 tellers op pad om alle inwoners van de 5565 dorpen in het land te bezoeken. Ze hebben bijna allemaal PDA's bij zich, zakcomputertjes waarin ze alle antwoorden ingeven. Er worden ook notebooks en laptops ingezet die met GPS zijn uitgerust. De resultaten worden digitaal doorgestuurd naar zo'n zevenduizend centra over heel het land waar alle gegevens verzameld worden. De Brazilianen die dat willen, kunnen de vragenlijst ook zelf invullen via het internet. Maar dat kan alleen na het bezoek van een teller die een code meebrengt die persoonlijke toegang biedt tot de beveiligde website.
De vragenlijst bevat ook enkele minder traditionele vragen. De Braziliaanse overheid wil onder meer ook weten wie een gsm heeft, hoeveel inwoners het internet gebruiken en wie er met iemand van hetzelfde geslacht getrouwd is. Wie weigert te antwoorden, kan veroordeeld worden tot een boete van tien keer het Braziliaanse minimumloon. De vier maanden durende onderneming is op 712 miljoen euro begroot. Voorlopige resultaten zouden al op 27 november beschikbaar zijn, de definitieve cijfers worden volgend jaar gepubliceerd.
(IPS)

Bookmark and Share


Terug