Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Brazilië wil aanklacht corruptie tegen president

Datum : 18/10/2018
Land : Brazilië

Brazilië wil aanklacht corruptie tegen president

De federale politie van Brazilië heeft dinsdag aan het Federale Hooggeerchtshof (STF) gevraagd om de de facto president Michel Temer aan te klagen voor vermeende misdaden van passieve en actieve corruptie, het witwassen van geld en criminele organisatie.

In een rapport concludeerde de federale politie dat Temer, samen met tien andere mensen, onder wie zijn dochter Maristela Temer, in mei 2017 steekpenningen ontving om decreten uit te vaardigen die ten goede kwamen aan bedrijven in de havensector, waaronder Rodrimar en Libra.

Het rapport noemde ook de gepensioneerde politiekolonist Joao Baptista Lima Filho en voormalig parlememtariër Rodrigo Rocha Loures, die speciaal adviseur was van Temer. De  de steekpenningen zouden rechtstreeks zijn betaald aan de Braziliaanse Democratische Beweging (MDB), geleid door Temer.

De federale politie verzocht de STF ook om de preventieve hechtenis te gelasten van Lima Filho en drie van de andere onderzochte personen om hun mogelijke ontsnapping of de vernietiging van bewijsmateriaal te voorkomen, evenals de blokkering van de activa van allen die werden onderzocht.

Het Openbaar Ministerie, dat Temer al twee keer heeft aangeklaagd in 2017, moet nu beslissen of het een strafklacht tegen hem zal indienen, om verder onderzoek zal vragen of dat de zaak moet worden geseponeerd. Al naar gelang de beslissing van het Openbaar Ministerie moet de STF het onderzoek uitvoeren en eventueel tot vervolging overgaan.

De rechter van de STF, Luis Roberto Barroso, die belast is met de ontvangst van het rapport, heeft aangegeven dat hij zal wachten op de reactie van het Openbaar Ministerie op de eis tot blokkades van eigendommen en preventieve gevangennames.

Bron : Telesur, Nodal
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug