Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Brazilië wil abortuswetgeving aanscherpen

Datum : 10/11/2017
Land : Brazilië

Brazilië wil abortuswetgeving aanscherpen

De abortuswetgeving in Brazilië, toch al niet de meest vooruitstrevende in de regio, zal verder aangescherpt worden. Althans, dat is de bedoeling van een commissie in het Braziliaanse parlement die op woensdag 8 november stemde voor een grondwettelijk verbod op abortus in alle omstandigheden. Dit is inclusief, zoals nu nog toegestaan, na verkrachting of als het leven van de moeder in gevaar is.

De commissie gebruikte een bijeenkomst over uitbreiding van het moederschapsverlof bij te vroeggeboren baby’s, om meteen met 18 tegen 1 stemmen de grondwetswijzing rond abortus voor te stellen.

De enige tegenstem kwam van de enige aanwezige vrouw, Erika Kokay van de Arbeiderspartij (PT), die het besluit omschreef als een ‘manoeuvre’ van de conservatief-Evangelische meerderheid in de commissie.

Ondanks de juridische en praktische beperkingen worden er elk jaar meer dan een miljoen illegale abortussen uitgevoerd in Brazilië en duizenden vrouwen moeten na deze risicovolle operaties in het ziekenhuis opgenomen worden.

De stemming in het land, noch die in het parlement wordt er ondertussen niet vrouw-vriendelijker onder: “Het verdedigen van abortus, of je dat nou leuk vindt of niet, is satanisch, duivels en verwoestend”, aldus gedeputeerde en evangelisch pastoor Francisco Eurico da Silva van de PHS (de Humanistische Partij voor de Solidariteit) op die woensdag 8 november, zwaaiend met een kopie van een 12 weken oude foetus.

Om de grondwet aan te passen zodat alle vormen van abortus verboden worden, is een twee-derde meerderheid in beide kamers van het parlement nodig. Het risico is dat deze supermeerderheden gehaald worden als onderdeel van een politieke uitruil, waarvoor de regeringscoalitie nog steun zoekt met als doel het gapende begrotingstekort terug te dringen, waaronder pensioenhervorming.

Bron : Reuters
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug