Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Brazilië wil defensie-uitgaven verhogen tot twee procent van BBP

Datum : 31/05/2012
Land : Brazilië

Brazilië wil defensie-uitgaven verhogen tot twee procent van BBP

De Braziliaanse Minister van Defensie, Celso Amorim, verkondigde deze week dat Brazilië een groeiende behoefte heeft om zijn grenzen, het Amazone regenwoud, en de enorme offshore olieontdekking te beschermen. Dit betekent dat de regering de defensie-uitgaven geleidelijk met een kwart zal verhogen tot ongeveer twee procent van het bruto binnenlands product (BBP).

Tijdens een interview met Reuters op de Latijns-Amerikaanse Investeringstop zei Amorim dat de waardevolle voedsel-, water- en energiereserves in de toekomst doelwit van een strijd om natuurlijke hulpbronnen kunnen worden. Gezien de recente economische groei van het land, moet Brazilië meer uitgeven aan de voorbereiding op en de mogelijkheid om te reageren op elke poging het grondgebied binnen te vallen.

Brazilië heeft goede betrekkingen met alle tien van zijn Zuid-Amerikaanse buren en is al sinds de 19e eeuw niet in oorlog geweest met een van hen. Daardoor zijn defensie-uitgaven van oudsher een secundaire prioriteit geweest. Maar President Dilma Rousseff is door het volk onder druk gezet de landsgrenzen beter te beschermen tegen drugs- en andere criminele bendes. Momenteel besteedt Brazilië ongeveer 1,6 procent van het BBP aan defensie. Andere landen, waaronder Rusland en de Verenigde Staten, besteden meer dan 4 procent, volgens cijfers van het Stockholm Internationale Peace Research Institute. Vorig jaar bedroeg het cijfer meer dan 61 miljard reais (30,3 miljard dollar).

Volgens Amorim moet Brazilië de komende jaren dichter bij de 2 procent komen, wat meer in lijn ligt met het percentage van andere grote ontwikkelingslanden zoals India en China. De minister gaf geen tijdsindicatie, maar zei dat dit hypothetisch tien jaar kan duren. De geplande extra uitgaven zouden de ontluikende maar groeiende defensie-industrie in Brazilië stimuleren.
 

Bron : Mercopress
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug