Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Brazilië wil handelsverdrag tussen Mercosur en EU

Datum : 27/02/2014
Land : Brazilië

Brazilië wil handelsverdrag tussen Mercosur en EU

Brazilië wil graag vrijhandelsbesprekingen tussen de Europese Unie en de Mercosur met Argentinië erbij, maar is bereid ook zonder Argentinië verder te gaan met besprekingen als er op 7 maart geen akkoord wordt bereikt, aldus het hoofd van de Braziliaanse boerenconfederatie.

Katia Abreu, voorzitter van de Braziliaanse Confederatie voor Landbouw en Veeteelt, senator en goed bevriend met president Dilma Rousseff, zei dat vooral de Braziliaanse zakenwereld verenigd was in zijn steun aan een handelsverdrag tussen de Eu en de Mercosur, vijftien jaar na de start van de onderhandelingen. 

Mercosurleden Uruguay en Paraguay zijn ook klaar voor een vedrag. Maar het is onduidelijk of Argentinië, dat een protectionistische koers vaart, klaar is zijn markten te openen. “Argentinië is vandaag een struikelblok”, zegt Abreu. Haar Braziliaanse Democratische Beweging Partij (PMDB) maakt deel uit van de regeringscoalitie van Rousseff. 

Leden van de Merocur moeten volgens planning op 7 maart samenkomen om te bespreken tot hoeverre ze bereid zijn tarieven op Europese importen op te heffen. Brazilië,  Paraguay en Uruguay zijn overeengekomen dit te doen voor meer dan 90 procent van de goederen. Dit percentage geldt als een minimum om zaken te doen met de EU. Argentinië zit ergens tussen de 80 en 90 procent. 

“We willen Argentinië niet verwaarlozeb”, zei Abreu in Brussel tijdens de EU-Brazilië top. “We hopen dat we ze kunnen overtuigen, maar misschien komen de Argentijnen er later bij.” Onderhandelaars van EU en Mercosur komen op 21 maart bijeen. 

Abreu zei dat boeren winnen met een vrijhandelsverdrag. Brazilië is een grote exporteur van soja, vlees en kip. Andere Braziliaanse industriën doen mee sinds de start van handelbesprekingen tussen de EU en de Verenigde Staten. “Daar moeten we de VS misschien voor bedanken. Dit heeft velen in Brazilië wakker gemaakt.” 

Foto: Katia Abreu

 
Bron : Mercopress
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug