Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Brazilië wil meer gelijke relatie met de VS

Datum : 18/03/2011
Land : Brazilië

Brazilië wil meer gelijke relatie met de VS

Antonio Patriota, de Braziliaanse minister van Buitenlandse Zaken, heeft aangekondigd dat het bezoek dat de Amerikaanse president Obama volgende week aan het land zal brengen een nieuwe fase in de relatie tussen de twee landen moet inluiden. Hij geeft aan dat Brazilië een relatie wil waarbij de landen op gelijke voet staan, zonder confrontatie. “We willen een gelijke relatie en samenwerking. Geen rivaliteit,” aldus de minister. De gelijke relatie is volgens de minister verdiend doordat Brazilië een stabiele democratie is en een belangrijke diplomatieke functie in de wereld vervult.

Brazilië hoopt ook dat Obama hun verzoek tot een permanente zetel in de VN Veiligheidsraad zal goedkeuren. Minister Patriota: “De goedkeuring van de VS zal geen dramatische verandering teweegbrengen, maar is wel een belangrijke stap.”

Dit is de negende keer dat een Amerikaans president Brazilië bezoekt. Twee jaar geleden bezocht Obama de vorige president Lula. Patriota benadrukt: “Dit zal een gelegenheid zijn waarin Obama Brazilië in betere omstandigheden zal aantreffen. Op economisch en politiek gebied, maar ook met ons internationale profiel en actieve diplomatie.”

President Obama zal zaterdag aankomen. Naast een gesprek met Dilma Rousseff zal hij de recentelijk ‘gepacificeerde’ favelas in Rio de Janeiro bezoeken en hier een toespraak geven.

Bron : Jornal do Brasil, The New York Times
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug