Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Brazilië zet eerste stap pensioenhervormingen

Datum : 11/07/2019
Land : Brazilië

Brazilië zet eerste stap pensioenhervormingen

Het Braziliaanse Lagerhuis heeft met een grote meerderheid voor hervorming van het genereuze pensioenstelsel gestemd. Met 379 stemmen voor en 131 stemmen tegen wordt het gezien als een belangrijke overwinning voor president Jair Bolsonaro. Zijn regering claimt dat de hervormingen noodzakelijk zijn om de grootste economie van Zuid-Amerika weer op de rails te krijgen.

Afgelopen woensdag is alleen de basistekst van het wetsvoorstel goedgekeurd. Er volgt volgende week een tweede stemming in het Lagerhuis, voordat het controversiële wetsvoorstel naar de senaat gaat waar een nieuw debat wacht.

Met de hervormingen wordt de pensioenleeftijd verhoogd en wordt de bijdrage van werknemers vergroot. Er moet bovendien veertig jaar aan bijdrage worden geleverd voordat men toegang heeft tot het volledige pensioen. Vakbonden en politici van de oppositie stellen dat dit de armste bevolkingsgroep straft, omdat zij gemiddeld eerder begint met werken en met de plannen langer moet werken om het pensioen te kunnen innen. Gedurende de stemming vonden op verschillende plaatsen in Brazilië demonstraties plaats.

Meerdere regeringen hebben getracht het stelstel te hervormen, aangezien de langere levensverwachting het systeem te duur maakt. Volgens de Wall Street Journal, die het ministerie van Economie aanhaalt, spendeert de Braziliaanse overheid ongeveer 45 procent van het budget aan pensioenen, en minder dan 3 procent aan het bouwen en onderhouden van scholen, ziekenhuizen, wegen, politie en infrastructuur.

Voor Bolsonaro gelden de hervormingen als prioriteit omdat, naast de economische redenen, het zijn onderhandelingsvaardigheden moet laten zien aan de bevolking. Het is nog maar de vraag of hij hierin zal slagen, omdat de oppositie heeft gezworen het voorstel te blokkeren. 

Bron : BBC World News
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug