Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Brazilië zet illegale bewoners uit reservaat

Datum : 07/01/2014
Land : Brazilië

Brazilië zet illegale bewoners uit reservaat

De Braziliaanse regering gaat deze week beginnen met het uitzetten van illegale bewoners van het inheemse reservaat dat in handen is van de Awa-stam. Volgens Survival International is dat de meest bedreigde stam ter wereld. Het uitzetten van de niet-inheemse bewoners was geëist door een rechtbank. Zij hadden driehonderd woningen in het reservaat dat in de noordelijke staat Maranhao ligt. 

Vorige week vrijdag bouwde het leger een basis in het dorp São Joao do Caru, vanwaar het leger logistieke steun zal geven voor de uitzetting. Deze week sturen ambtenaren van het ministerie van Justitie berichten naar de illegale bewoners om hen te laten weten dat zij binnen veertig dagen het reservaat moeten verlaten. Hiervoor krijgen zij geen schadevergoeding. Na die periode worden de illegale bewoners, die niet vrijwillig weggegaan zijn, met geweld eruit gezet. Alle woningen, hekken en andere constructies zullen vernietigd worden. De regering zal andere vestigingsplaatsen voor die mensen faciliteren. Dit gebeurt in andere productieve zones, zoals het in het agrarisch hervormingsplan staat geschreven. 

De Awa-stam is pas sinds het einde van detwintigste eeuw bekend bij de Braziliaanse autoriteiten. De FUNAI, de nationale overheidsinstelling ter bescherming van inheemse gebieden, heeft het bestaan van vierhonderd Awa-individuen bevestigd die in vier verschillende reservaten leven. Het is bekend dat andere Awa-groepen in isolement leven, zonder contact met buitenstaanders. “De Awa zijn een van de laatste jagers-verzamelaars stammen in Brazilië en zijn afhankelijk van het regenwoud. Zij vinden het erg moeilijk om wilde dieren te vinden en zijn bang om te gaan jagen omdat ze misschien gewapende houthakkers zullen tegenkomen”, zei Survival International maandag. De organisatie staat positief tegenover de uitzetting. 

Bron : Latin American Herald Tribune
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug