Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Brazilië zet soldaten in bij conflict inheemse bevolking

Datum : 06/06/2013
Land : Brazilië

Brazilië zet soldaten in bij conflict inheemse bevolking

De Braziliaanse overheid stuurt soldaten naar een boerderij in de westelijke staat Mato Grosso do Sul. De soldaten moeten de openbare veiligheid garanderen, nadat vorige week een Terena-indiaan omkwam bij de ontzetting van de boerderij.

De boerderij is het middelpunt van een conflict tussen de Terena-indianen en een lokale politicus. Het terrein is dertien jaar geleden erkend als inheems territorium. Deze erkenning werd in juni gerechtelijk geannuleerd onder druk van machtige lokale organisaties en kolonisten. 

Leden van de inheemse Terena-stam bezetten de boerderij opnieuw na de ontzetting door de politie. Ze weigeren nog steeds de boerderij te verlaten, maar kwamen wel tot een wapenstilstand met lokale grootgrondbezitters. Gekleed in oorlogskledij stemden ze in om de komende twee weken niet meer land te bezetten om zo tot een oplossing te kunnen komen. Een rechter heeft in een uitzettingsbevel bepaald dat de Terena de boerderij vrijdag moeten verlaten. Verwacht wordt dat minister van Justitie Cardozo vandaag naar het gebied reist en zal proberen via dialoog tot een oplossing te komen.

Dit conflict is niet enig in zijn soort in Brazilië. In Mato Grosso do Sul blokkeren ongeveer tweeduizend leden van Kaingang en Guarani groepen een snelweg uit protest tegen de beslissing van de overheid om het overdragen van grond aan inheemse groepen te stoppen. In het Amazonegebied houdt de Munduruku inheemse groep de locatie bezet waar gebouwd wordt aan de Belo Monte hydroelectrische dam. 

De grondwet van Brazilië kent een progressief landbeleid, waarin ongeveer 13 procent van het land apart is gezet als inheems. In respons op de sterke boerenlobby heeft de overheid het overdragen van land aan inheemse groepen tijdelijk stopgezet.

 

Bron : BBC, Prensa Latina
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug