Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Brazilië's Embraer onder Boeing's vleugels

Datum : 06/07/2018
Land : Brazilië

Brazilië's Embraer onder Boeing's vleugels

De wereldmarkt voor grote vliegtuigen wordt al jarenlang beheerst door Boeing uit de Verenigde Staten en Airbus uit Europa. Het segment daaronder, voor regionale vliegtuigen, wordt beheerst door een vergelijkbaar duopolie, bestaande uit het Canadese Bombardier en de Braziliaanse vliegtuigbouwer Embraer (Empresa Brasileira de Aeronáutica).

De twee ‘kleintjes’ werden echter steeds meer geduchte concurrenten van de gevestigde machten. Zo ontwikkelde Bombardier de C-series waarmee het de strijd met de Boeing 737 en de Airbus A320 aankan, en kwam Embraer met de E-195 E2 op de dezelfde markt.

Boeing probeerde de opmars van de C-series tegen te houden via de rechtbank, maar dat leidde tot niets – behalve dat het Bombardier in de armen dreef van Airbus dat een meerderheidsaandeel in het C-series programma kocht. Airbus werd zo de sterkste partij in de markt voor regionale vluchten.

Het was dus niet zo verrassend dat donderdag een overeenkomst bekend gemaakt werd tussen Boeing en Embraer, waarmee Boeing groter wordt in kleinere vliegtuigen – en daarmee het evenwicht met Airbus herstelde.

Onder de overeenkomst zal een nieuwe joint venture opgericht worden waarmee Embraer’s commerciële afdelingen met een geschatte totale waarde van 4,75 miljard dollar, voor 80 procent in handen komen van Boeing. Naast vliegtuigen voor de burgerluchtvaart bouwt Embraer ook militaire toestellen, maar die blijven buiten de overeenkomst. 

Nieuws van de overeenkomst deed de waarde van Embraer met meer dan 10 procent stijgen op de beurs van São Paulo. Volgens Dennis Muilenburg, CEO van Boeing, zal de nieuwe alliantie “enorme winst opleveren voor de klanten van de beide bedrijven, voor de werknemers en voor de aandeelhouders – en voor Brazilië en de Verenigde Staten.”

Omdat er op verschillende niveaus toestemming gegeven moet worden voor deze overeenkomst, zal de joint venture pas eind 2019 van start kunnen gaan.

Bron : BBC World News
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug