Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

BRICS-leiders bespreken oprichting ontwikkelingsbank

Datum : 29/03/2012

BRICS-leiders bespreken oprichting ontwikkelingsbank

De leiders van de BRICS-landen, Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika, zijn voor de vierde maal voor een top in India bijeengekomen. Deze landen vormen een belangrijk, niet-westers blok dat haar invloed in de wereld probeert uit te breiden. Bovenaan de agenda staat de oprichting van een eerste instituut, een zogenaamde “BRICS Bank” dat de ontwikkeling van projecten en infrastructuur in ontwikkelingslanden dient te financieren. Hoewel dit project zich nog in de planningsfase bevindt, verwachten de leiders dat de Bank een mogelijk tegenwicht kan bieden tegen andere multilaterale geldschieters zoals de Wereldbank en de Aziatische Ontwikkelingsbank.

Echter wordt de rivaliteit tussen China en India door critici gezien als een van de belangrijkste problemen voor het BRICS blok, evenals de enorme afstanden tussen de leden en hun verschillende politieke en economische systemen. Hoewel de onderlinge handel enorm is toegenomen, vormt het nog altijd een kleine fractie van de wereldhandel. Ook worstelen de leden met overeenstemming over mondiale economische vraagstukken zoals de lopende wereldhandelsbesprekingen of de leiding van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Wereldbank.

Ondanks dat de visies van de leden onderling verschillen, wordt er verwacht dat de Delhi-Top zich zal concentreren op het vergroten van de intra-BRICS handel, die zich vorig jaar uitbreidde met 28 procent tot 230 miljard dollar. De Top zal worden afgesloten met een “Delhi-Verklaring” waarin verwacht wordt dat vooral de Braziliaanse President, Dilma Rousseff, zal aandringen op een collectieve kritiek op het Amerikaanse en Europese monetaire beleid, dat volgens haar een wereldwijde tsunami van goedkoop geld heeft ontketend, door te rijden op de valuta’s van landen als Brazilië waardoor de export van deze landen minder competitief is geworden. 

Bron : Mercopress
Bookmark and Share


Terug