Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Onderzoek & Wetenschap

Broeikasgassen schaden vleeskwaliteit

Datum : 04/07/2013
Land : Brazilië

Broeikasgassen schaden vleeskwaliteit

Een teveel aan broeikasgassen in de atmosfeer kan de kwaliteit van het vlees aantasten. Tot die conclusie komt het Braziliaanse centrum voor landbouwonderzoek Embrapa. De Embrapa-onderzoekers voerden simulaties uit in een gesloten omgeving. Ze simuleerden de hoeveelheid broeikasgassen, bijvoorbeeld CO2, die in de lucht kunnen terechtkomen als het huidige uitstootritme aanhoudt. De gassen hebben een invloed op de samenstelling van de grassen die door het vee worden gegraasd. De onderzoekers stelden vast dat de brachiaria, tropische grassen die het vaakst voorkomen in Brazilië, wel beter groeien maar minder voedingsstoffen bevatten met meer broeikasgassen in de lucht.

Het gras "groeit met meer vezels, een element dat niet verteerbaar is voor het vee", zegt onderzoekscoördinator Adibe Luiz Abdalla. "Daardoor ga je andere bronnen van voedingsstoffen moeten ontwikkelen om de kwaliteit van het vlees en de gezondheid van het vee op peil te houden." Niet alleen voor de grassen zijn de broeikasgassen slecht nieuws. "We denken dat het gas ook een negatieve impact kan hebben op andere gewassen, bijvoorbeeld op bonen en katoen. Maar dat is nog niet bestudeerd."

Van al het rundvlees ter wereld komt 21 procent uit Latijns Amerika, vooral uit Argentinië en Brazilië. Bij kippenvlees gaat het om 17 procent.

Bron : MO*, IPS
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug