Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Brute moord op inheemse natuurgenezer in Guatemala

Datum : 10/06/2020
Land : Guatemala

Brute moord op inheemse natuurgenezer in Guatemala

Er is in Guatemala geschokt gereageerd op de gewelddadige moord op Domingo Choc. In zijn woonplaats Chimay, San Luis Petén werd hij levend in brand gestoken. Op sociale media kwamen beelden waarop hij brandend te zien is, achtervolgd door een menigte die hem beschuldigt van hekserij.

Domingo Choc was een specialist in de traditionele Maya-geneeskunde en een traditioneel genezer. Vrienden noemden hem ‘grootvader Domingo’. Hij was lid van de vereniging van geestelijke gidsen Releb'aal Saq'e', met wie hij samenwerkte op het gebied van natuurgeneeskunde.

De traditionele Maya-geneeskunde vindt haar wortels in de precolumbiaanse Mayabeschaving. Het is doorweven van religieuze elementen en bevat een sterk spirituele dimensie. Mensen die gebruikmaken van de kennis van Maya-artsen zoals Domingo Choc, hebben vaak de financiële middelen niet om naar een reguliere arts te gaan of ze hebben het gevoel er niet gelijkwaardig behandeld te worden.

In samenwerking met de Universidad del Valle de Guatemala werkte hij mee aan een farmaceutisch project van het University College London. In het project wordt het gebruik van de biodiversiteit in de Maya-geneeskunde onderzocht.

Al eerder zijn spirituele Maya-gidsen vermoord. In juni 2017 werd Bernardino Solval Morales, een Maya-priester uit Suchitepéquez, doodgeschoten toen hij op het punt stond een ceremonie te beginnen.

Andere Maya-organisaties, gegroepeerd in de Nationale Oxlajuj Pop Conferentie, spraken zich onmiddellijk uit tegen deze misdaad en vroegen de Nationale Politie (PNC) om bescherming van Choc´s familie en andere Mayagidsen. Ook vroegen ze de Guatemalteekse Bisschoppelijke Conferentie en de Evangelische Alliantie om hun parochianen op te roepen tot respect van Mayagidsen en -priesters. 

Het Openbaar Ministerie heeft bevestigd dat er een onderzoek naar de moord wordt ingesteld

Bron : Independent
Bookmark and Share


Terug