Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Buitenlandse bedrijven welkom bij Braziliaanse Petrobras

Datum : 04/07/2012
Land : Brazilië

Buitenlandse bedrijven welkom bij Braziliaanse Petrobras

Brazilië heeft groen licht gegeven voor de deelname van buitenlandse bedrijven in de exploitatie van olievoorraden van staatsbedrijf Petrobras. Tot nu toe stond de regering van Dilma Rousseff afwijzend tegen de komst van buitenlanders in het kroonjuweel van het land, een bedrijf waarin de staat voor 51 procent deelneemt.

Graça Foster, de nieuwe en eerste vrouwelijke directeur van Petrobras heeft de deur naar het buitenland opengezet en heeft gevraagd om samenwerking met niet-Braziliaanse bedrijven. Een van de bedrijven die belangstelling tonen, is het Chinese Sinopec, die zeker het meest favoriet is. Dit bedrijf werkt al in Brazilië in het onderzoek van nieuwe olievelden.
Charles Tang, directeur van de Handelskamer Brazilië-China, zegt dat Peking beschikt over de technologie tegen scherpe prijzen. Bovendien zijn er geen liquiditeitsproblemen; het bedrijf kan eenvoudig in Petrobras deelnemen.

Tot nu toe was Brazilië zeer protectionistisch wat betreft Petrobras, op het nationalistische af. Nu neemt ze genoegen met een aandeel van 51 procent. Buitenlands kapitaal kan deelnemen in exploratie van olievelden en de bouw van raffinaderijen.

Onder leiding van Foster, een efficiënte en harde directeur, wil Petrobras de verloren tijd inhalen en een meer bedrijfsmatige dan politieke koers volgen, zoals die onder voormalig president Lula da Silva was. Petrobras moet professionaliseren en ontpolitiseren om op de wereldmarkt concurrerend te zijn, menen deskundigen.
 

Bron : El País
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug