Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Bukele wint presidentschap van El Salvador

Datum : 04/02/2019
Land : El Salvador

Bukele wint presidentschap van El Salvador

Met de meeste stemmen geteld, had de voormalige burgemeester van San Salvador bijna 53 procent van de stemmen en zijn naaste rivaal, de conservatieve Carlos Calleja, haalde 32 procent. Bukele (37) had meer dan 50 procent van de stemmen nodig om een tweede ronde te voorkomen. De zakenman heeft gezworen om corruptie aan te pakken en de criminele bendes te bestrijden die verantwoordelijk zijn voor een van 's werelds hoogste moordcijfers.

De politiek in El Salvador is de afgelopen drie decennia gedomineerd door twee partijen - de zittende linkse FMLN en de conservatieve Arena. “Vandaag hebben we in de eerste ronde gewonnen en hebben we geschiedenis geschreven", zei Bukele, die de Gana-partij (Nationale Alliantie) vertegenwoordigt, tegen juichende supporters. "We hebben de pagina van de macht omgeslagen."

Zijn overwinning werd erkend door Calleja en door FMLN-kandidaat Hugo Martínez. "We erkennen de resultaten van deze verkiezingen, we gaan de gekozen president bellen om hem succes te wensen bij het aangaan van de uitdagingen in dit land", zei Calleja. Martíns eindigde op de derde plaats met 14 procent van de stemmen. Verkiezingscommissarissen zeiden dat de officiële resultaten binnen twee dagen zouden worden bekendgemaakt.

Eerder stelde de kiesrechtbank een onderzoek in naar de vraag of  Bukele de wet had overtreden door een nieuwsembargo te schenden. Hij werd ervan beschuldigd om stemmen te vragen tijdens een interview dat eerder op zondag op Facebook was verschenen.

Correspondenten zeggen dat Bukele voor uitdagingen staat, waaronder een trage economie en ongebreidelde armoede. Hij heeft gezegd dat hij de investeringen in het onderwijs wil verhogen en een anti-corruptiecommissie wil oprichten met de steun van de VN. Om zijn beleid erdoor te krijgen, zal hij een alliantie moeten vormen met rechtse partijen die het Congres domineren.

Bron : BBC World News
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug