Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Burgemeester van Bogotá geschorst

Datum : 05/05/2011
Land : Colombia

Burgemeester van Bogotá geschorst

De burgemeester van Bogotá, Samuel Moreno, is voor drie maanden geschorst wegens vermeende onregelmatigheden bij het toezicht op contracten voor openbare werken. De Colombiaanse procureur-generaal, Alejandro Ordóñez, zei dat de schorsing een preventieve maatregel is, terwijl de onderzoeken worden uitgevoerd.

Het ambt van burgemeester wordt beschouwd als de tweede machtigste politieke positie na het presidentschap. Ordóñez zei in een onderzoek de beweerde tekortkomingen in het op tijd voltooien van openbare werken, onregelmatigheden bij de toekenning van de contracten en “hoge bijkomende kosten” te zullen bestuderen. Hij voegde daar aan toe dat de schorsing kan worden verlengd met nog eens drie maanden, indien de onderzoeken niet compleet blijken.

Samuel Moreno, gekozen in 2007 als kandidaat van de belangrijkste oppositiepartij Polo Democrático Independiente (PDI), hield vol dat hij niet zal aftreden en gaat de aanklacht aanvechten.

De aanklacht tegen de burgemeester komt middenin een sluimerend corruptieschandaal. Vorige week werden zijn broer Ivan en enkele anderen beschuldigd van corruptie in verband met contracten voor de aanleg van wegen. President Juan Manuel Santos heeft inmiddels de naam van de huidige minister van Onderwijs, María Fernanda Campo, genoemd als tijdelijke vervanger voor Moreno. Zijn schorsing zal waarschijnlijk een landelijk politiek effect hebben, omdat Bogotá de laatste zeven jaar het belangrijkste electorale bolwerk voor de oppositie is geweest. In oktober zullen de kiezers naar de stembus gaan om een nieuwe burgemeester van Bogotá te kiezen.

BBC
 

Bron : BBC
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug