Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Burgemeester van Jutiapa, Guatemala, doodgeschoten

Datum : 15/01/2013
Land : Guatemala

Burgemeester van Jutiapa, Guatemala, doodgeschoten

De burgemeester van Jutiapa, in het oosten van Guatemala, is door onbekenden doodgeschoten in een kapsalon, waar hij zijn haar wilde laten knippen. De aanslag kwam op het moment dat president Molina zijn nieuwjaarstoespraak hield, waarin hij wees op “de historische daling van geweld.”

Volgens getuigen werd Carlos Enrique Castillo Medrano (39) gedood door 2 onbekende mannen die zes keer op de burgemeester schoten voordat ze er op een motor vandaar gingen. Medrana, bekend als ‘Quique’ kreeg zestien kogels in zijn lichaam. Volgens het forensisch rapport was hij onmiddellijk dood. Politie en Openbaar Ministerie onderzoeken de opnamen van beveiligingscamara’s die zich in de buurt bevinden.

Castillo Medrano is een van de vele lokale bestuurders die in de laatste jaren is vermoord, ontvoerd of gewond geraakt. Hij was een ervaren politicus die al drie termijnen burgemeester was geweest in een andere plaats, voordat hij in 2011 burgemeester werd van Jutiapa.

Minster van regering, Mauricio López, sloot niet uit dat de moord “het werk kon zijn van de georganiseerde misdaad, want in Jutiapa bestaan problemen met drugshandel, autoroof en ontvoeringen.” Hij zei dat er een “probleem van georganiseerde misdaad bestaat aan de grens met El Salvador, waar bendes het land binnenkomen, wat leidt tot bedreigingen aan autoriteiten.”  Ook is het mogelijke dat de moord op Castillo verband houdt met de moord op drie Salvadoraanse afgevaardigden eerder. De broer van Castillo, het voormalige congreslid Manuel de Jesus Castillo Medrano, zit in de gevangenis na te zijn beschuldigd van deze moord.

President Otto Pérez Molina hield juist zijn nieuwjaarstoespraak, waarin hij zei dat het aantal moorden met 10 procent was gedaald: “Er zijn 526 minder moorden in 2012 dan in 2011”. Volgens regeringscijfers waren er afgelopen jaar 5.174 gewelddadige sterfgevallen. Volgens Molina daalde ook het aantal ontvoeringen met 33 procent en waren veel criminele organisaties opgerold. 

Volgens de Verenigde Naties heeft Guatamala een van de hoogste moordcijfers ter wereld. In 2010 ging het 40 moorden op iedere 100.000 inwoners. Veel van het geweld heeft te maken met drugs. Cocaïne en andere drugs die in Zuid-Amerika worden geproduceerd, worden door Midden-Amerika naar de Verenigde Staten gesmokkeld. Machtige bendes werken samen met de grote Mexicaanse drugskartels, zoals de Zetas.

 

Bron : SigloXXI, BBC Mundo
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug