Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Burgemeesters en gouverneurs van Colombia blokkeren poging van president om de economie te herstarten

Datum : 27/04/2020
Land : Colombia

Burgemeesters en gouverneurs van Colombia blokkeren poging van president om de economie te herstarten

Burgemeesters en gouverneurs in heel Colombia blokkeerden de poging van president Ivan Duque om de economie afgelopen zondag opnieuw op te starten door hun decreten die de mobiliteit beperken te handhaven.

Burgemeester van Bogota, Claudia López, wier stad het zwaarst is getroffen door het coronavirus, kondigde aan dat alleen bouwwerkzaamheden en fietsenwinkels de economische activiteit konden hervatten. De burgemeester van de hoofdstad zei dat ze nog steeds overweegt om shifts in te stellen om te voorkomen dat degenen die in deze sectoren werken meteen aan de slag gaan.

De medische gemeenschap van Colombia had de regeringen en burgemeesters gevraagd het voorbeeld van de regering niet te volgen en de bewegingsbeperkingen te handhaven om de ineenstorting van het gezondheidszorgsysteem van het land te voorkomen.

Burgemeester van Calí, Jorge Ivan Ospina, zei dat hij strikte bewegingsbeperkingen handhaafde in de op twee na grootste stad van het land, waardoor slechts een beperkt aantal mensen het huis kan verlaten om naar de bank te gaan en voedsel en farmaceutische benodigdheden te kopen.  Burgemeester van Medellín, Daniel Quintero, kondigde geen wijziging aan in zijn decreet dat, net als in Calí, de heractivering van de economie verbiedt.

Veel gouverneurs en burgemeesters hadden al strikte maatregelen genomen om de mobiliteit te beperken voordat de nationale regering dat deed. Hierbij zetten ze de president buitenspel, die probeerde hun bevoegdheden ongrondwettig te dwarsbomen.

Inheemse gemeenschappen zeiden zaterdag dat ze volledig autonoom waren geworden na een duidelijke uitbraak van het coronavirus in een afgelegen reservaat in het noordwesten van Colombia.

Het besluit van de burgemeesters om partij te kiezen voor de medische gemeenschap in plaats van voor de nationale regering kwam niet onverwacht, aangezien Duque bijna alle autoriteit heeft verloren door zijn controversiële aanpak van de pandemie. Onder de huidige omstandigheden zal die naar verwachting in de tweede helft van mei zijn hoogtepunt bereiken.

Het tegenstrijdige beleid is te wijten aan de belangen van de verschillende autoriteiten; terwijl de nationale regering probeert te voorkomen dat het land en het financiële systeem kapot gaan, proberen burgemeesters en gouverneurs de gezondheid en het leven van hun kiezers te beschermen. Dit conflict leidde vorige maand tot een rebellie van lagere regeringen tegen de ongrondwettelijke poging van Duque om zich hun bevoegdheden toe te eigenen.

 

 

Bron : Colombia Reports
Bookmark and Share


Terug