Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Burger King verjaagt luiaard

Datum : 03/03/2017
Land : Brazilië

Burger King verjaagt luiaard

De milieuorganisatie Mighty Earth heeft met behulp van drones, satellietbeelden en veldbezoeken aangetoond hoe grootschalig de verwoesting is die in het Braziliaanse en Boliviaanse tropische oerwoud aangericht wordt. Oorzaak? De behoefte van fast food restaurant Burger King aan diervoeder, met name bestaand uit sojaproducten.

Tussen 2011 en 2015 is zo’n 700.000 hectare (meer dan Gelderland en Utrecht samen) aan oerwoud in het grensgebied van beide landen afgebrand om ruimte te maken voor sojateelt, aldus de organisatie in een recent rapport. Niet alleen de bomen, maar ook jaguars, reuzenmiereneters en luiaards zijn onder de slachtoffers. Het platbranden gebeurt door lokale boeren die sojabonen leveren aan Cargill en Bunge, hoofdleveranciers van Burger King

Volgens Glenn Hurowitz, CEO van Mighty Earth, zijn “McDonald’s, Subway en KFC zeker niet perfect, maar zij doen het een heel stuk beter qua bosbescherming. Als Burger King niet snel duidelijk maakt waar hun voedsel vandaan komt, moeten de mensen maar eens elders gaan eten.” Burger King is eigendom van de Braziliaanse investeringsmaatschappij 3G Capital die weigert te ontkennen dat het voedsel voor vee, grondstof voor hun hamburgers, afkomstig is uit gerooide bosgebieden.

De verwoesting van het tropische woud en savanneland concentreert zich in Bolivia’s laagland en in de aangrenzende Braziliaanse cerrado, waar de ontbossing inmiddels sneller verloopt dan in de noordelijker gelegen eigenlijke Amazone. Net als elders in de regio, neemt de ontbossing de laatste jaren in Brazilië en Bolivia in snel tempo toe. Vorig jaar werd alleen in Brazilië al bijna 2 miljoen hectare land ontbost,  terwijl dat in 2015 nog 1,5 miljoen hectare was. In Bolivia sneuvelde 865.000 hectare bos, ruim meer dan de 667.000 hectare van 2015. 

 

Bron : The Guardian
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug