Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Burgermeester wil einde aan stierenvechten in Bogotá

Datum : 15/01/2012
Land : Colombia

Burgermeester wil einde aan stierenvechten in Bogotá

De burgermeester van de Colombiaanse hoofdstad Bogotá wil een einde maken aan het stierenvechten in zijn stad. Burgermeester Gustavo Petro deed zijn oproep aan de vooravond van de jaarlijkse stierenvechtfeesten. De hoogste bestuurder van de hoofdstad wil alles uitbannen “dat neigt naar dood en geweld.”

Petro stelt dat de organisatie van de gevechten in Bogotá niet langer op één cent hoeft te rekenen van de gemeente, noch van bedrijven waarin de gemeente heeft geïnvesteerd. Met dit besluit volgt hij de burgermeester van de Colombiaanse stad Medellín, die vorig jaar besloot de geldkraan dicht te draaien voor het stierenvechten.

Enkele jaren geleden is in verschillende Latijns-Amerikaanse landen een debat gevoerd over mogelijke afschaffing. Toen heeft de rechter in verschillende landen stierenvechten verklaard tot ‘Nationaal Erfgoed’, en deze traditie vastgelegd in de grondwet. Voor liefhebbers van het stierenvechten is hiermee de kous af en ieder debat is er, volgens hun, één teveel. Tevens wijzen ze op de werkgelegenheid en inkomstenstroom die de stierenvechtsector opwekt. Tegenstanders van het stierenvechten steunen de president. “In een beschaafd en modern land behandelt niemand dieren op middeleeuwse wijze”, aldus een reactie op El Tiempo.com

Colombia is niet het enige Zuid-Amerikaanse land waar wordt gediscussieerd over de toekomst van het stierenvechten. De regering van Peru heeft vorige week een wetsvoorstel goedgekeurd dat de toegang tot arena’s verbiedt aan personen jonger dan achttien jaar.     

 

Bron : El Espectador, El Tiempo, El País, Colombia Reports
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug