Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Buschauffeurs verstikken Mexico-stad uit protest

Datum : 04/09/2019
Land : Mexico

Buschauffeurs verstikken Mexico-stad uit protest

Dinsdag besloot een belangrijk deel van de buschauffeurs in Mexico-stad het werk neer te leggen. In plaats daarvan reden ze in de ochtend vanaf vier hoeken van de stad in de richting van het nationaal paleis en legden met deze actie het verkeer in het centrum van de miljoenenstad plat.

De actie volgde op het vastgelopen overleg tussen de vervoersbond, waarin vijfenveertig plaatselijke busondernemingen verenigd zijn, en burgemeester Claudia Sheinbaum. De busbedrijven eisen een verhoging van de prijs van de buskaartjes met 40 procent (van zes naar tien pesos, omgerekend gelijk aan vijfenveertig eurocent). Maar de burgemeester wil pas over een eventuele verhoging van de tarieven praten wanneer de bussen veiliger en gemoderniseerd zijn.

Zo eist de gemeente dat de bussen voorzien worden van een GPS-systeem en beveiligingscamera’s. Ook moeten de bussen een automatische teller krijgen die voorkomt dat bussen overvol worden. De busondernemingen vinden dit een onmogelijke opgave: met almaar stijgende benzineprijzen zeggen zij geen geld over te houden voor investeringen.

Zoals Isaac Pérez. Hij is al 29 jaar buschauffeur en de vijftien dollar die hij per dag verdient zijn de enige inkomsten voor zijn gezin met vier kinderen. “Dat is honderd dollar voor een zesdaagse werkweek van twaalf uur per dag. We vragen alleen maar een kleine stijging”, zegt hij tegen een journalist van El País. Sinds 2015 is de prijs voor benzine met 35 procent gestegen. Momenteel betaal je voor een liter benzine tenminste negentien pesos (negentig eurocent). “We betalen meer aan benzine dan we aan de eigenaar van de bus betalen”, zegt Pérez.

De passagiers zijn verdeeld. “Welke maatregelen kun je nemen”, zegt Luis Gómez, regelmatig gebruiker van de zogenaamde peseros, de microbussen. “Een camera biedt mij geen veiligheid, want de overvallers bedekken hun gezicht”. Natalia Martínez vindt dat de prijzen omhoog mogen, mits de veiligheid verbeterd wordt. Ze blijft de bus toch wel nemen, want een alternatief is er niet.

Alle ogen zijn nu gericht op 17 september, de dag waarop de busondernemingen massaal zullen gaan staken. De gemeente geeft niet toe, en hetzelfde geldt voor de buschauffeurs. Complete chaos ligt op de loer. Chauffeur Sandro González gaat ook zonder prijsverhoging voorlopig maar weer aan het werk. “Als ze de benzineprijs zouden verlagen zou dit allemaal niet nodig zijn”, zegt hij. “Maar ja, hier ben jij het niet die beslist, maar zij”.

Bron : El País
Bookmark and Share


Terug